Motion MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 8 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Science with Answers Physics


Q1. If a moving body comes to rest, then its acceleration is-

(A) positive
(B) both of these depending upon the initial velocity
(C) negative
(D) zero


Q2. The displacement of the object in a unit time is called:

(A) speed
(B) velocity
(C) acceleration
(D) average speed


Q3. The slope of distance – time graph gives instantaneous.

(A) acceleration
(B) speed
(C) velocity
(D) Distance covered


Q4. Which of the following statement is correct regarding velocity and speed of a moving body?

(A) Velocity of a moving body is always higher than its speed
(B) Speed of a moving body is always higher than its velocity
(C) Speed of a moving body is its velocity in a given direction
(D) Velocity of a moving body is its speed in a given direction


Q5. Speed of a body in particular direction can be called

(A) acceleration
(B) displacement
(C) velocity
(D) distance


Q6. The numerical ratio of displacement to distance for a moving object is

(A) always less than 1
(B) always equal to 1
(C) always more than 1
(D) equal or less than 1


Q7. A racing car has a uniform acceleration of 6 m/s². In 10s it will cover:​

(A) 300m
(B) 100m
(C) 200m
(D) 350m


Q8. The slope of the distance-time graph is:

(A) Distance
(B) acceleration
(C) Speed
(D) Displacement


Q9. The ratio of the heights from which two bodies are dropped is 3:5 respectively. The ratio of their final velocities is:​

(A) 9: 25
(B) √ 3: √ 5
(C) 5 : 3
(D) √5 : √3


Q10. The numerical ratio of displacement to distance for a moving object is :

(A) always less than 1
(B) equal to 1 or more than 1
(C) always more than 1
(D) equal to 1 or less than 1


Q11. 180° plane angle is equal to

(A) π/2 radian
(B) π radian
(C) 2π radian
(D) none of these


Q12. Speed of 90 km/h when expressed in m/s is

(A) 2.5
(B) 90000
(C) 250
(D) 25


Q13. The ratio of speed to the magnitude of velocity when the body is moving in one direction is

(A) Less than one
(B) Greater than one
(C) Equal to one
(D) Greater than or equal to one


Q14. The rate of change of velocity per second is known as:

(A) acceleration
(B) speed
(C) average velocity
(D) linear motion


Q15. If the displacement of an object is proportional to square of time, then the object moves with

(A) uniform velocity
(B) uniform acceleration
(C) increasing acceleration
(D) decreasing acceleration


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2B
3B
4D
5C
6D
7A
8C
9B
10D
11B
12D
13C
14A
15B


MCQ Questions for Class 9 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 9 Science Biology with Answers



MCQ Questions for Class 9 Science Physics with Answers

Leave a Comment