Nationalism in India MCQ Questions for Class 10 Social Science Chapter 3 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Social Science India and the Contemporary World Part- History


Q1. At which place congress session of September 1920 held.

(A) Nagpur
(B) Calcutta
(C) Lahore
(D) Madras


Q2. Where did Mahatma Gandhi start his famous ‘Salt March’ on 12th March 1930?

(A) Dandi
(B) Chauri-Chaura
(C) Sabarmati
(D) Surat


Q3. Who published ‘The Folklore of Southern India’?

(A) Natesa Sastri
(B) Dr.Ambedkar
(C) Mahatma Gandhi
(D) None of these


Q4. The Non-Cooperation Movement began on which one of the following dates ?

(A) January 1921
(B) November 1921
(C) December 1921
(D) May 1921


Q5. Agricultural prices began to fall from 1926 and:

(A) Collapsed after 1927
(B) Collapsed after 1928
(C) Collapsed after 1929
(D) Collapsed after 1930


Q6. The sense of collective belongings came partly through the experience of:

(A) Different struggles
(B) Fixed struggle
(C) United struggles
(D) None of the above


Q7. When did the Jallianwalla Bagh incident take place?

(A) On 13 April
(B) On 15 August
(C) On 27 October
(D) On 10 March


Q8. Who announced a vague offer of‘Dominion Status’ for India in 1929?

(A) Lord Curzon
(B) Viceroy Irwin
(C) Lord William Bentick
(D) Lord Mountbalten


Q9. In 1921, the Swaraj flag was designed by:

(A) Mahatma Gandhi
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Motilal Nehru
(D) Rabindranath Tagore


Q10. Who was Paul Bernard?

(A) A writer and policy-maker
(B) A philosopher
(C) A politician
(D) A diplomat


Q11. Which one of the following agreements gave reserved seats to the ‘Depressed Classes’ in Provincial and Central Legislative Councils?

(A) Lucknow Pact
(B) Gandhi-Irwin Pact
(C) Poona Pact
(D) None of these.


Q12. Which party did not boycott the Council elections held in the year 1921?

(A) Swaraj Party
(B) Justice Party
(C) Muslim League
(D) Congress Party


Q13. Which industrialist attacked colonial control over Indian economy and supported the Civil Disobedience Movement?

(A) Dinshaw Petit
(B) Purshottamdas Thakurdas
(C) Dwarkanath Tagore
(D) Seth Hukumchand


Q14. Which one of the following Viceroys announced a vague offer of ‘dominion status’ for India in October 1929 ?

(A) Lord Mountbatten
(B) Lord Dalhousie
(C) Lord Irwin
(D) None of these.


Q15. Who among the following was associated with the formation of Swaraj Party within the Congress?

(A) Subhas Chandra Bose
(B) Motilal Nehru
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Dadabhai Naoroji


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2C
3A
4A
5D
6C
7A
8B
9A
10D
11C
12B
13B
14C
15B

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: History
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science History with Answers : India and the Contemporary World – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Geography
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography with Answers : Contemporary India – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Civics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) with Answers : Democratic Politics – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Economics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Economics with Answers : Understanding Economic Development – II

Leave a Comment