Natural Resources MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 14 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Science with Answers Biology


Q1. Oxygen is harmful for

(A) ferns
(B) nitrogen fixing bacteria
(C) chara
(D) mango tree


Q2. Which of the following bacteria is responsible for nitrogen fixation?

(A) Pseudomonas
(B) Nitrosomonas
(C) Rhizobium
(D) None of these


Q3. Wrinkling in old age is due to

(A) collagen
(B) myosin
(C) keratin
(D) actin


Q4. When we breathe in air, nitrogen also goes inside along with oxygen. What is the fate of nitrogen?

(A) It moves along with oxygen into the cells
(B) It comes out with the carbon dioxide during exhalation
(C)It is absorbed only by the nasal cells
(D) Nitrogen concentration is already more in the cells, so itis not at all absorbed


Q5. Biotic component of the biosphere is not constituted by

(A) producers
(B) consumers
(C) decomposer
(D) air


Q6. If there were no atmosphere around the Earth, the temperature of the Earth will

(A) increase
(B) go on decreasing
(C) increase during day and decrease during night
(D) be unaffected


Q7. Volkmann’s canals occur in :-

(A) Cartilage
(B) Bone
(C) Internal ear
(D) Liver


Q8. Out of the total land area, how many million hectares of land suffer from degradation?

(A) 150
(B) 175
(C) 200
(D) 225


Q9. Major source of mineral in soil is the

(A) parent rock from which soil is formed
(B) plants
(C) animals
(D) bacteria


Q10. One of the following factors does not lead to soil formation in nature.

(A) The sun
(B) Water
(C) Wind
(D) Polythene bags


Q11. In nutrient cycle, minerals tend to be dispersed through

(A) evaporation
(B) assimilation
(C) surface and sub-surface run off
(D) convection


Q12. You must have observed that during the winters sometimesit becomes quite difficult to see even the objects short distance apart. This low visibility during the cold weather is due to:

(A) Formation of fossil fuels
(B) Unburnt carbon particles of hydrocarbons suspended in air
(C) Lack of adequate power supply
(D) None of these


Q13. Which of the following is a recently originated problem of environment?

(A) Ozone layer depletion
(B) Greenhouse effect
(C) Global warming
(D) All of the above


Q14. What would happen, if all the oxygen present in the environment is converted to ozone?

(A) We will be protected more
(B) It will become poisonous and kill living forms
(C) Ozone is not stable, hence it will be toxic
(D) It will help harmful Sun radiations to reach Earth and damage many life forms.


Q15. The main function of the Rhizobium bacteria is:

(A) To convert free nitrogen into nitrates
(B) To convert the nitrates into nitrogen
(C) Decomposition of ammonium salts
(D) Denitrification


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2C
3A
4B
5D
6C
7B
8B
9A
10D
11C
12B
13D
14B
15A


MCQ Questions for Class 9 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 9 Science Biology with Answers



MCQ Questions for Class 9 Science Physics with Answers


Leave a Comment