Natural Vegetation and Wildlife MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 5 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers Geography


Q1. In which of the following states is Dachigam national park located?

(A) Jammu and Kashmir
(B) Punjab
(C) Himachal Pradesh
(D) Uttarakhand


Q2. Number of species founded in our country are:

(A) 1200
(B) 1500
(C) 800
(D) 600


Q3. Which of the following forests is found in heavy rainfall areas of the Western Ghats, island groups and upper parts of Assam?

(A) Tropical evergreen
(B) Tropical deciduous
(C) Mountain forest
(D) Tidal forests


Q4. Cinchona trees are found in the areas of rainfall more than

(A) 100 cm
(B) 50 cm
(C) 70 cm
(D) less than 50 cm


Q5. Which type of vegetation grows in the sandy soil of the desert?

(A) Coniferous trees
(B) Grasslands
(C) Cactus and thorny bushes
(D) None of these


Q6. Which of the following types of vegetation is common in fertile, level lands?

(A) Cultivated crops
(B) Forests
(C) Grasslands
(D) Mangroves


Q7. The number of biosphere sat up in India are:

(A) 12
(B) 16
(C) 17
(D) 36


Q8. In which year Wildlife Protection Act was implemented in India?

(A) 1952
(B) 1962
(C) 1972
(D) 1982


Q9. Which of the following trees is used for treating blood pressure?

(A) Jamun
(B) Tidal
(C) Neem
(D) Sarpagandha


Q10. The bio-reserve in not included in the world network of biosphere.

(A) Dihang-Dibang
(B) Manas
(C) Nanda Devi
(D) Gulf of Mannar


Q11. In which year Wildlife Protection Act was implemented in India?

(A) 1972
(B) 1952
(C) 1962
(D) 1982


Q12. Which one of the following bio-reserves of India is not included in the world network of bio-reserve?

(A) Manas
(B) Nilgiri
(C) Gulf of Mannar
(D) Nanda Devi


Q13. How do forests influences the climate of a place?

(A) Modify local climate
(B) Control wind force and temperature
(C) Cause rainfall
(D) All the above


Q14. Which one of the following animals lives in the swampy and marshy lands of Assam and West Bengal?

(A) One-horned Rhino
(B) Tiger
(C) Lion
(D) Elephants


Q15. How many species of animals are found in India:

(A) 36000
(B) 89000
(C) 47000
(D) 74000


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions no

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2A
3A
4A
5C
6A
7A
8C
9D
10A
11A
12A
13D
14A
15B

MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers

Lesson 1. The French Revolution Class 9 MCQ
Lesson 2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ
Lesson 3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQ
Lesson 4. Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ
Lesson 5. Pastoralists in the Modern World MCQ
Lesson 6. Peasants and Farmers Class 9 MCQ
Lesson 7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQ
Lesson 8. Clothing A Social History Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers

Lesson 1. India Size and Location Class 9 MCQ
Lesson 2. Physical Features of India Class 9 MCQ
Lesson 3. Drainage Class 9 MCQ
Lesson 4. Climate Class 9 MCQ
Lesson 5. Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ
Lesson 6. Population Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers

Lesson 1. Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQ
Lesson 2. What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQ
Lesson 3. Constitutional Design Class 9 MCQ
Lesson 4. Electoral Politics Class 9 MCQ
Lesson 5. Working of Institutions Class 9 MCQ
Lesson 6. Democratic Rights Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers

Lesson 1. The Story of Village Palampur Class 9 MCQ
Lesson 2. People as Resource Class 9 MCQ
Lesson 3. Poverty as a Challenge Class 9 MCQ
Lesson 4. Food Security in India Class 9 MCQ

Leave a Comment