Nazism and the Rise of Hitler MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 3 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers: History


Q1. In Germany students between 10-14 years of Age had to join an organisation named :

(A) Jungvolk
(B) Hitler’s youth
(C) Volkswogan
(D) Young Nazi Party


Q2. Tripartite Pact was signed between :

(A) Germany
(B) Italy
(C) France
(D) Russia


Q3. Who was given the responsibility of economic recovery ?

(A) Lenin
(B) Hitler
(C) Stalin
(D) Hjalmer School


Q4. Which of these were the reasons of Nazi hatred of the Jews?

(A) Jews had been stereotyped as killers of Christ
(B) They were ‘usurers’, i.e. moneylenders
(C) The Jews had always cheated the Nazis
(D) Both (A) and (B)


Q5. Why did Helmut’s father kill himself in the spring of 1945?

(A) He was depressed by Germany’s defeat in Second World War
(B) He feared that common people would mishandle him and his family
(C) He feared revenge by the Allied Powers
(D) He wanted to die because of the crimes he had committed during Nazi rule


Q6. What did the term ‘Evacuation’ mean?

(A) Living in separately marked areas called ghettos
(B) Deporting people to gas chambers
(C) Arrested without any legal procedures
(D) Detained without due process of law


Q7. Who were called the ‘November criminals’?

(A) The Opponents of Weimar Republic
(B) The Emperor who abdicated, and his men
(C) The supporters of Weimar Republic
(D) None of the above


Q8. Which country was defeated after the First World War?

(A) France
(B) Germany
(C) Russia
(D) Britain


Q9. What was the name given to gas chambers by Nazis?

(A) Killing Machine
(B) Solution Areas
(C) Revolutionary Ground
(D) Disinfection Areas


Q10. Which act established dictatorship in Germany ?

(A) Act of 1933
(B) Act of 1919
(C) Act of 1927
(D) Enalding Act


Q11. Which of the following is the name of German Parliament ?

(A) Reichstag
(B) Duma
(C) Weimer
(D) German Republican


Q12. What was Nazi Ideology with regard to schoolchildren?

(A) He believed that education of children was not necessary
(B) A control should be kept over children both inside and outside school
(C) All children should be regarded as equal
(D) None of the above


Q13. Which of the following statements is false about soldiers in the World War I?

(A) The soldiers, in reality, led miserable lives in trenches, survived with feeding on the copra’s
(B) They faced poisonous gas and enemy shelling and loss of comrades
(C) All soldiers were ready to die for their country’s honour and personal glory
(D) Aggressive propaganda glorified war


Q14. What was the response of the Germans to the new Weimar Republic?

(A) They held the new Weimar Republic responsible for Germany’s defeat and the disgrace at Versailles
(B) The republic carried the burden of war guilt and national humiliation
(C) It became the target of attacks in the conservative national circles
(D) All the above


Q15. Why did Helmuth’s father kill himself?

(A) He was depressed by Germany’s defeat
(B) He feared that common people will mishandle him
(C) He feared revenge by the allied powers
(D) He wanted to commit suicide


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2C
3B
4D
5C
6B
7C
8B
9D
10D
11A
12B
13C
14D
15C

MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers

Lesson 1. The French Revolution Class 9 MCQ
Lesson 2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ
Lesson 3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQ
Lesson 4. Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ
Lesson 5. Pastoralists in the Modern World MCQ
Lesson 6. Peasants and Farmers Class 9 MCQ
Lesson 7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQ
Lesson 8. Clothing A Social History Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers

Lesson 1. India Size and Location Class 9 MCQ
Lesson 2. Physical Features of India Class 9 MCQ
Lesson 3. Drainage Class 9 MCQ
Lesson 4. Climate Class 9 MCQ
Lesson 5. Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ
Lesson 6. Population Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers

Lesson 1. Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQ
Lesson 2. What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQ
Lesson 3. Constitutional Design Class 9 MCQ
Lesson 4. Electoral Politics Class 9 MCQ
Lesson 5. Working of Institutions Class 9 MCQ
Lesson 6. Democratic Rights Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers

Lesson 1. The Story of Village Palampur Class 9 MCQ
Lesson 2. People as Resource Class 9 MCQ
Lesson 3. Poverty as a Challenge Class 9 MCQ
Lesson 4. Food Security in India Class 9 MCQ

Leave a Comment