Novels, Society and History MCQ Questions for Class 10 Social Science Chapter 8 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Social Science India and the Contemporary World Part- History


Q1. Which was the first major historical novel written in Assamese?

(A) Karuna
(B) Manomati
(C) Phulmoni
(D) None of these


Q2. The novel Ramona was written by:

(A) Jane Austen
(B) G.A. Henty
(C) Helen Hunt Jackson
(D) Sarah C. Woolsey


Q3. The novel which used the private and personal form of letters to tell its story was called:

(A) Epistolary novel
(B) Classic novel
(C) Ballad
(D) None of the above


Q4. What was expressing in the novel Ramona?

(A) Love stories
(B) Adventure stories
(C) Comedy stories
(D) None of these


Q5. What was the hero of Daniel Defoe’s Robinson Crusoe is?

(A) Merchant
(B) Washerman
(C) An adventurer and slave trader
(D) None of these


Q6. What is an ‘Epistolary novel’?

(A) Novel written in the serious of letters.
(B) Novel based on a biographical account
(C) Novels written in poetic verse
(D) None of these.


Q7. Novel is born from print which is a:

(A) Scientific invention
(B) Modem invention
(C) Mechanical invention
(D) None of the above


Q8. G.A. Henty’s historical adventure novels was for:

(A) Girls
(B) Boys
(C) Women
(D) Soldiers


Q9. Who wrote the famous novel ‘Jungle Book’?

(A) Rudyard Kipling
(B) R. L. Stevenson
(C) Hunt Jackson
(D) Jane Austen


Q10. The first historical novel written in Bangali was –

(A) Titash Ekti Nadir Naam
(B) Anguriya Binimoy
(C) Padmarag
(D) Saraswativijayam


Q11. Love stories for adolescent girls first became popular in

(A) Britain
(B) the USA
(C) France
(D) Germany


Q12. Who wrote ‘Hard Times’?

(A) Charles Dickens
(B) Walter Scott
(C) Thomas Hardy
(D) Emile Zola


Q13. Novels bring together many:

(A) Languages
(B) People
(C) Cultures
(D) Drawings


Q14. Treasure Island was written in 1883 by:

(A) Charles Dicken
(B) Rudyard Kipling
(C) R.L. Stevenson
(D) Jane Austen


Q15. In which year was Emile Zola’s ‘Germinal’ published?

(A) 1584
(B) 1885
(C) 1886
(D) 1874


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2C
3A
4A
5C
6A
7C
8B
9A
10B
11B
12A
13C
14C
15B

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: History
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science History with Answers : India and the Contemporary World – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Geography
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography with Answers : Contemporary India – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Civics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) with Answers : Democratic Politics – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Economics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Economics with Answers : Understanding Economic Development – II

Leave a Comment