Nutrition in Animals MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 2 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which gland secretes bile juice?

(A) Liver
(B) Pancreas
(C) Bladder
(D) All of these


Q2. The acid secreted in the stomach is:

(A) Hydrochloric acid
(B) Sulphuric acid
(C) Phosphoric acid
(D) Nitric acid


Q3. The digestive tract and the associated glands together constitute the

(A) digestive system
(B) oesophagus
(C) alimentary canal
(D) nutrition system


Q4. Saliva is released from

(A) Pinus gland
(B) Thyroid gland
(C) Adrenal gland
(D) Salivary gland


Q5. The enzymes predsent in the saliva convert:

(A) fats into fatty acids and glycerol
(B) starch into simple sugars
(C) proteins into amino acids
(D) complex sugars into simple sugars


Q6. The false feet of Amoeba are used for:

(A) movement only
(B) capture of food only
(C) capture of food and movement
(D) exchange of gases only


Q7. The semi-solid mass which is produced after thoroughly mix up of food and gastric juice is called

(A) bolus
(B) chyme
(C) bile
(D) villus


Q8. Which of the following is not a part of digestive system ?

(A) Mouth cavity
(B) Stomach
(C) Food pipe
(D) Wind pipe


Q9. The part of digestive system where no digestion takes place is:

(A) Mouth
(B) Stomach
(C) Oesophagus
(D) Small intestine


Q10. The breakdown of complex components of food into simpler substances is called

(A) ingestion
(B) egestion
(C) assimilation
(D) digestion


Q11. The part of digestive system where no digestion takes place is:

(A) Mouth
(B) Stomach
(C) Oesophagus
(D) Small intestine


Q12. Bile is produced by:

(A) Small intestine
(B) Gallbladder
(C) Liver
(D) Pancreas


Q13. The process of taking food in the body is known as

(A) egestion
(B) ingestion
(C) digestion
(D) assimilation


Q14. The process of breakdown of food particles into small pieces is called _.

(A) Mastication
(B) Digestion
(C) Peristalsis
(D) Diffusion


Q15. Which of the following animals swallow its prey?

(A) Human beings
(B) Snakes
(C) Humming birds
(D) Ant


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(A)
3(A)
4(D)
5(B)
6(C)
7(B)
8(A)
9(C)
10(D)
11(C)
12(D)
13(B)
14(B)
15(B)

Leave a Comment