Nutrition in Plants MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 1 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Pitcher plant traps insects because it

(A) is a heterotroph
(B) grows in soils which lacks nitrogen
(C) does not have chlorophyll
(D) has a digestive system like human beings


Q2. The components of food absorbed in large intestine is:

(A) Carbohydrate
(B) Protein
(C) Water
(D) Fats


Q3. Which of the following are partial parasites

(A) Either Non-green plants or green plants
(B) Non-green plants
(C) green plants
(D) Neither Non-green plants or green plants


Q4. Which structure in a green plant controls the opening and closing of stomata?

(A) Guard cell
(B) Mesophyll
(C) Phloem
(D) Xylem


Q5. Which one of the following is a pair of symbiotic organisms?


(A) Lichens
(B) Rhizobium and a legume
(C) None of these
(D) Both (A) and (B)


Q6. Which part of the plant is called its food factory ?

(A) Fruits
(B) Seeds
(C) Leaves
(D) Flowers


Q7. Which one is an herbivorous organism?

(A) Cow
(B) Tiger
(C) Crow
(D) Dog


Q8. Which of the following statements is NOT true?

(A) Saprophytes are green
(B) Dodder is an example of parasite.
(C) Heterotrophs cannot prepare their own food.
(D) Pulses and Beans are legumes.


Q9. Left over food in teeth release, which gradually damages teeth.

(A) bases
(B) salts
(C) acids
(D) none of these


Q10. Parasites obtain their food from

(A) insects
(B) plants
(C) animals
(D) all of these


Q11. Photosynthesis will not occur in leaves in the absence of

(A) guard cells
(B) chlorophyll
(C) vacuole
(D) space between cells


Q12. The largest gland in our body is:

(A) Liver
(B) Salivary gland
(C) Pancreas
(D) Gallbladder


Q13. Which of the following is an insectivorous plant?

(A) Venus Fly trap
(B) Lichens
(C) Amoeba
(D) Euglena


Q14. Chlorophyll is present inside the

(A) Stroma
(B) Thylakoids
(C) hypodermis
(D) granna


Q15. The intestinal juice digests the proteins into:

(A) Fatty acids
(B) Glycerol
(C) Amino acids
(D) None of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(C)
3(A)
4(A)
5(D)
6(C)
7(A)
8(A)
9(C)
10(D)
11(B)
12(A)
13(A)
14(B)
15(C)

Leave a Comment