On the Grasshopper and Cricket MCQ Questions Class 8 English Poems Chapter 8 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 English MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. The cricket’s song

(A) pleases everybody
(B) breaks winter’s depression
(C) makes people angry
(D) is disliked by the people.


Q2. Who sings on a frosty winter day?

(A) Ant
(B) Cricket
(C) Grasshopper
(D) Pigeon


Q3. The word ‘cooling’ here means

(A) pleasing
(B) amusing
(C) comforting
(D) brightening.


Q4. Why all the birds were fainted?

(A) Hot sun
(B) Heavy rain
(C) Cold breeze
(D) All of them


Q5. What does the cricket’s song increase?

(A) Cold
(B) Dryness
(C) Warmth
(D) None of these


Q6. Who sings the poetry of earth in the summer season?

(A) Grasshopper
(B) Cricket
(C) Crow
(D) Skylark


Q7. The birds hide in trees because of

(A) rain
(B) tiredness
(C) cold
(D) heat.


Q8. Who symbolises the poetry of earth?

(A) Grasshopper and cricket
(B) Cricket
(C) Grasshopper
(D) Ant


Q9. When the poetry of earth brings silence?

(A) Autumn
(B) Winter
(C) Summer
(D) Monsoon


Q9. Whose voice can be heard in summer?

(A) Ant
(B) Grasshopper
(C) Cricket
(D) All of them


Q10. How do the birds feel during extreme summer?

(A) Faint
(B) Pleasant
(C) Gay
(D) None of these


Q11. Where do the birds take shelter?

(A) Cooling trees
(B) Beneath the weed
(C) Behind the stone
(D) Grassy hills


Q12. Who sings the poetry of earth in the winter season?

(A) Grasshopper
(B) Cricket
(C) Crow
(D) Skylark


Q13. Which voice runs from hedge to hedge?

(A) Ant’s
(B) Grasshopper’s
(C) Cricket’s
(D) Parrot’s


Q14. Whom did the poet identify as summer days?

(A) Grasshopper
(B) Cricket
(C) Birds
(D) Ants


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(B)
3(C)
4(A)
5(C)
6(A)
7(D)
8(A)
9(B)
10(B)
11(A)
12(A)
13(B)
14(C)
15(A)


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose

MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems

MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Leave a Comment