Outcomes of Democracy MCQ Questions for Class 10 Social Science Chapter 7 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers Part:- Civics


Q1. Democracy is seen to be good in principle:

(A) But felt to be not so good in its practice
(B) But wide in practice
(C) And much better in practice
(D) None of the above


Q2. Among the following which country tops in inequality of income?

(A) Hungary
(B) Russia
(C) South Africa
(D) UK


Q3. Democracy is based on the idea of:

(A) Deliberation and negotiation
(B) Rule for all
(C) All are equal
(D) None of the above


Q4. Which one of the following is considered the best form of government ?

(A) Democracy
(B) Dictatorship
(C) Monarchy
(D) Military Rule.


Q5. Which one of the following is the most popular form of government in the contemporary world?

(A) Dictatorship
(B) Monarchy
(C) Military rule
(D) Democracy


Q6. Majority and minority opinions are:

(A) Permanent
(B) Not permanent
(C) Temporary
(D) None of the above


Q7. The difference in the rates of economic developments between less developed countries with dictatorships and democracies is:

(A) Less
(B) More
(C) Negligible
(D) None of the above


Q8. In a democracy, a citizen has the right and means to examine the process of decision-making. This is known as

(A) Dictatorship
(B) Transparency
(C) Legitimacy
(D) Equality


Q9. The basic outcome of democracy is

(A) Political, social and economic outcome
(B) Military outcome
(C) Restricted and limited welfare policies.
(D) Elimination of poverty


Q10. Which of the following forms of government has support in genial

(A) Democracy
(B) Monarchy rule
(C) Military rule
(D) Rule of religious leaders


Q11. In which one of the following countries is democracy not preferred over dictatorship?

(A) Bangladesh
(B) Pakistan
(C) Sri Lanka
(D) India


Q12. When was democracy introduced in India?

(A) 1952
(B) 1950
(C) 1947
(D) 1949


Q13. Democracies do not appear to be very successful in:

(A) Reducing economic inequalities
(B) Reducing political inequalities
(C) Reducing caste distinction
(D) All the above


Q14. What is the justification for reservation for scheduled castes and scheduled tribes ?

(A) To grant equal status and equal opportunity to all caste groups
(B) To bring them at par with higher castes
(C) To make them able to fight the atrocities of higher caste
(D) None of these.


Q15. Which one of the following is an outcome of democracy ?

(A) Corruption free society
(B) Removal of poverty from society
(C) Provides a suitable government
(D) None of the above.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2C
3A
4A
5D
6B
7C
8B
9A
10A
11B
12B
13A
14A
15C

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: History
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science History with Answers : India and the Contemporary World – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Geography
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography with Answers : Contemporary India – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Civics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) with Answers : Democratic Politics – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Economics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Economics with Answers : Understanding Economic Development – II

Leave a Comment