Pair Of Linear Equations In Two Variables MCQ Questions for Class 10 Math’s Chapter 3 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Mathematics with Answers


Q1. If am¹ bl, then the system of equations
ax + by = c, lx + my = n

(A) has a unique solution
(B) has no solution
(C) has infinitely many solutions
(D) may or may not have a solution


Q2. The pair of equations 3x – 5y = 7 and – 6x + 10y = 7 have

(A) a unique solution
(B) infinitely many solutions
(C) no solution
(D) two solutions


Q3. 8 girls and 12 boys can finish work in 10 days while 6 girls and 8 boys can finish it in 14 days. Find the time taken by the one girl alone that by one boy alone to finish the work.

(A) 120, 130
(B) 140,280
(C) 240,280
(D) 100,120


Q4. If a pair of linear equations is consistent, then the lines are:

(A) Parallel
(B) Always coincident
(C) Always intersecting
(D) Intersecting or coincident


Q5. The angles of cyclic quadrilaterals ABCD are: A = (6x+10), B=(5x)°, C = (x+y)° and D=(3y-10)°. The value of x and y is:

(A)x=20° and y = 10°
(B)x=20° and y = 30°
(C)x=44° and y=15°
(D)x=15° and y=15°


Q6. How many solutions of the equation 15x – 14y + 11 = 0 are possible?

(A) 2
(B) No solution
(C) 1
(D) Infinite


Q7. The value of k, for which equations 3x + 5y = 0 and kx + lOy = 0 has a non-zero solution is

(A) 6
(B) 0
(C) 2
(D) 5


Q8. The pair of equations y = a and y = b graphically represents lines which are

(A) intersecting at (a, b)
(B) intersecting at (b, a)
(C) parallel
(D) coincident


Q9. The pair of linear equations 2x + 5y = 3 and 6x + 15y = 12 represent :

(A) intersecting lines
(B) parallel lines
(C) coincident lines
(D) none of these


Q10. Graphically, the pair of equations 6x – 3y + 10 = 0 and 2x – y + 9 = 0 represents two lines which are:

(A) intersecting at exactly one point
(B) intersecting at exactly two points
(C) coincident
(D) parallel


Q11. The sum of the digits of a two digit number is 8. If 18 is added to it, the digits of the number get reversed. The number is

(A) 53
(B) 35
(C) 62
(D) 26


Q12. The pair of equations x = 0 and x = 5 has

(A) no solution
(B) unique/one solution
(C) two solutions
(D) infinitely many solutions


Q13. Which of the following pair of linear equations is inconsistent?​

(A) 2x + 3y = 7; 4x + 6y = 5
(B) x – 2y = 6; 2x + 3y = 4
(C) 9x – 8y = 17; 18x -16y = 34
(D) 5x – 3y =11; 7x + 2y =13


Q14. If the lines 3x+2ky – 2 = 0 and 2x+5y+1 = 0 are parallel, then what is the value of k?

(A)4/15
(B)15/4
(C)⅘
(D)5/4


Q15. The solution of 4/x+3y=14 and 3/x-4y=23 is:

(A)⅕ and -2
(B)⅓ and ½
(C)3 and ½
(D)2 and ⅓


Q16. Which of following is not a solution of 3a + b = 12?​

(A) (3, 3)
(B) (5, -3)
(C) (4, 0)
(D) (2, 4)


Q17. If am bl then the system of equations ax + by = c, lx + my = n, has

(A) a unique solution
(B) no solution
(C) infinitely many solutions
(D) none of these


Q18. The number of solutions of the pair of linear equations x +3y – 4 = 0 and 2x +6 y = 7 is

(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) infinite


Q19. Which of the following pairs of equations represent inconsistent system ?

(A) 3x – 2y = 8, 2x + 3y = 1
(B) 3x – y = –8, 3x – y = 24
(C) 5x – y = 3, x + 3y = 4
(D) 5x – y = 10, 10x – 2y = 20


Q20. Solution of the system : 11x + 9y = 31, 9x + 11y = 29 is :

(A) x = –2, y = –1
(B) x = –2, y = 1
(C) x = 2, y = 1
(D) x = 2, y = –1


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2C
3B
4D
5B
6D
7A
8C
9B
10D
11B
12C
13A
14B
15A
16D
17A
18A
19B
20C

MCQ Questions for Class 10 Mathematics with Answers

Leave a Comment