Pastoralists in the Modern World MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 5 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers: History


Q1. Raika pastoral community belongs to:

(A) Himachal Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Jammu and Kashmir
(D) Maharashtra


Q2. Who were Gollas?

(A) Cattle herded tribe of dry central plateau region.
(B) Sheep herded tribe of dry central plateau region.
(C) Camel herded tribe of dry central plateau region.
(D) Goat herded tribe of dry central plateau region.


Q3. The alternation of monsoon and dry season defined the rhythm of

(A) Gollas
(B) Berbers
(C) Gujjar Bakarwals
(D) Gaddis


Q4. When did a severe drought take place, killing over half the cattle in the Maasai Reserve?

(A) 1900
(B) 1933 and 1934 more
(C) 1945
(D) 1946 and 1947


Q5. The word Maasai means:

(A) my people
(B) pasture land
(C) shifting cultivation
(D) wasteland


Q6. Bugyals are

(A) Semi-arid region in the Central Plateau of Maharashtra
(B) Vast meadows in high mountains
(C) Dry forested area below the foothills of Garhwal and Kumaun
(D) Swampy wet coastal tracts


Q7. Which seasonal movements affect the Dhangars of Maharashtra?

(A) Cold and snow
(B) Climatic disturbance
(C) Drought and flood
(D) Alternate monsoon and dry seasons


Q8. Banjaras were not found in

(A) Punjab
(B) Rajasthan
(C) Delhi
(D) Maharashtra


Q9. In which of the following states are Banjara’s to be found

(A) Punjab, Rajasthan, Madhya Pradesh
(B) U.P., Punjab, Andhra Pradesh
(C) Maharashtra, Madhya Pradesh, Karnataka
(D) U.P., Punjab, Jammu and Kashmir


Q10. The colonial Government in India in 1871 enacted an Act. Name it.

(A) Forest Conservation Act
(B) The Criminal Tribal Act
(C) The Scientific Forestry
(D) The Tribal Act


Q11. Raika pastoral community belongs to:

(A) Himachal Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Jammu and Kashmir
(D) Maharashtra


Q12. What was the percentage of land lost by Maasais as a result of the division of Maasailand?

(A) 10%
(B) 25%
(C) 35%
(D) 60%


Q13. Which of these are the pastoral communities of Africa?

(A) Bedouins, Berbers
(B) Maasai, Somali
(C) Boran, Turkana
(D) All the above


Q14. Maasai means

(A) Myland
(B) My people
(C) My home
(D) Maa


Q15. Colonial state regarded grazing land as

(A) Wasteland
(B) Habitat of wild
(C) Reserved land
(D) Woodland


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2A
3A
4B
5A
6A
7D
8C
9A
10B
11B
12D
13D
14A
15A

MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers

Lesson 1. The French Revolution Class 9 MCQ
Lesson 2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ
Lesson 3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQ
Lesson 4. Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ
Lesson 5. Pastoralists in the Modern World MCQ
Lesson 6. Peasants and Farmers Class 9 MCQ
Lesson 7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQ
Lesson 8. Clothing A Social History Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers

Lesson 1. India Size and Location Class 9 MCQ
Lesson 2. Physical Features of India Class 9 MCQ
Lesson 3. Drainage Class 9 MCQ
Lesson 4. Climate Class 9 MCQ
Lesson 5. Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ
Lesson 6. Population Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers

Lesson 1. Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQ
Lesson 2. What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQ
Lesson 3. Constitutional Design Class 9 MCQ
Lesson 4. Electoral Politics Class 9 MCQ
Lesson 5. Working of Institutions Class 9 MCQ
Lesson 6. Democratic Rights Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers

Lesson 1. The Story of Village Palampur Class 9 MCQ
Lesson 2. People as Resource Class 9 MCQ
Lesson 3. Poverty as a Challenge Class 9 MCQ
Lesson 4. Food Security in India Class 9 MCQ

Leave a Comment