Peasants and Farmers MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 6 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers: History


Q1. By the early 1820s, how much opium was being smuggled every year into China?

(A) 10,000 crates
(B) 20,000 crates
(C) 30,000 crates
(D) 40,000 crates


Q2. Which type of crop was Trump?

(A) Cash crop
(B) Beverage crop
(C) Plantation crop
(D) Fodder crop


Q3. What did the enclosure imply?

(A) It meant green fields
(B) Piece of land enclosed from all sides
(C) It meant open fields
(D) Vast area of marshy land


Q4. What was the normal height of terrifying dust storms during the 1930s in USA?

(A) 5000 to 6000 feet
(B) 100 to 200 feet
(C) 7000 to 8000 feet
(D) 700 to 800 feet


Q5. Opium was exported from India to:

(A) China
(B) Rome
(C) U.K.
(D) Portugal


Q6. Which country was not involved in the triangular trade?

(A) England
(B) China
(C) India
(D) America


Q7. What did the settlers of the Great Plains realise after the 1930s?

(A) Using older methods of cultivation were better than modern machines
(B) Competition with other countries was not healthy
(C) They had to respect the ecological conditions of each region
(D) None of the above


Q8. Bushel was a measure of:

(A) volume
(B) capacity
(C) distance
(D) height


Q9. The Manchus were:

(A) Chinese rulers
(B) Roman rulers
(C) Indian rulers
(D) Portuguese rulers


Q10. What were Shillings?

(A) An English currency
(B) A French currency
(C) A unit used for measuring temperature
(D) A part of thresher


Q11. Name the US President who said “Plant more wheat, wheat will win the war.”

(A) President Roosevelt
(B) President Clinton
(C) President Bush
(D) President Wilson


Q12. In the early 19th century which were the two major commercial crops grown in India?

(A) Sugarcane and cotton
(B) Jute and cotton
(C) Indigo and opium
(D) Wheat and indigo


Q13. Who introduced opium in China?

(A) The Dutch
(B) The French
(C) The American
(D) The Portuguese


Q14. why did the white settlers want to push away the Indian Americans from their lands?

(A) The land possessed by the Indians could be turned into cultivated fields
(B) Forest timber could be exported, animals hunted for skins, mountains mined for gold and Minerals
(C) Both (A) and (B)
(D) It was a committed policy of the US Government


Q15. Who was Captain Swing?

(A) A great social reformer
(B) A great industrialist of Manchester
(C) A farmer
(D) A mythic name


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2D
3B
4C
5A
6D
7C
8B
9A
10A
11D
12C
13D
14C
15D

MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers

Lesson 1. The French Revolution Class 9 MCQ
Lesson 2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ
Lesson 3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQ
Lesson 4. Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ
Lesson 5. Pastoralists in the Modern World MCQ
Lesson 6. Peasants and Farmers Class 9 MCQ
Lesson 7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQ
Lesson 8. Clothing A Social History Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers

Lesson 1. India Size and Location Class 9 MCQ
Lesson 2. Physical Features of India Class 9 MCQ
Lesson 3. Drainage Class 9 MCQ
Lesson 4. Climate Class 9 MCQ
Lesson 5. Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ
Lesson 6. Population Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers

Lesson 1. Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQ
Lesson 2. What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQ
Lesson 3. Constitutional Design Class 9 MCQ
Lesson 4. Electoral Politics Class 9 MCQ
Lesson 5. Working of Institutions Class 9 MCQ
Lesson 6. Democratic Rights Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers

Lesson 1. The Story of Village Palampur Class 9 MCQ
Lesson 2. People as Resource Class 9 MCQ
Lesson 3. Poverty as a Challenge Class 9 MCQ
Lesson 4. Food Security in India Class 9 MCQ

Leave a Comment