People as Resource MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 2 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers Economics


Q1. The New Education Policy in India was announced in the year

(A) 1986
(B) 1988
(C) 1987
(D) 1998


Q2. Which one of the following is related to the tertiary sector?

(A) Agriculture
(B) Forestry
(C) Mining
(D) Communication


Q3. Which of the following sectors is related to agriculture, forestry and dairy?

(A) Primary Sector
(B) Tertiary Sector
(C) Secondary Sector
(D) None of the above


Q4. Literate and healthy population are:

(A) an asset for a country
(B) a liability for the economy
(C) could be both (A) and (B)
(D) none of the above


Q5. What is the aim of Sarva Siksha Abhiyan?

(A) To provide elementary education to women
(B) To provide elementary education to the rural poor
(C) To provide elementary education to all children in the age group 6-14 years
(D) To provide elementary education to the urban poor


Q6. In early times, women generally looked after domestic choices and man:

(A) work in offices
(B) work in factories
(C) work in the fields
(D) all the above


Q7. Which of the following is included in the primary sector?

(A) Manufacturing
(B) Tourism
(C) Forestry
(D) Communication


Q8. Which of the following is a significant step towards providing elementary education to all the children in the age group of 6-14 years?

(A) Sarv Shiksha Abhiyan
(B) Mid-day meal
(C) Navodaya Vidyalaya
(D) Sainik School


Q9. Which state has highest literacy rate as per 2001?

(A) Kerala
(B) Madhya Pradesh
(C) Bihar
(D) Orissa


Q10. Why are rural women employed in low-paid jobs?

(A) They do not need to work in high-paid jobs
(B) They lack in education or the necessary skill
(C) They are not allowed by their families to do high paid jobs
(D) They are not aware of the wage structure


Q11. Which of the following is an economic activity?

(A) A teacher teaching his son
(B) Recitation among friends
(C) Teacher teaching in the classroom
(D) All of the above


Q12. Investment in human capital is expenditure on

(A) education
(B) training
(C) medical care
(D) all of the above


Q13. Sarva Siksha Abhiyan’ is a significant step towards providing elementary education to all children in age group of:

(A) five to ten
(B) ten to fifteen
(C) six to fifteen
(D) six to fourteen


Q14. Bribe taking is an

(A) economic activity
(B) marketing activity
(C) non-economic activity
(D) none of the above


Q15. Secondary sector includes:

(A) Manufacturing
(B) Forestry
(C) Trade
(D) Quarrying


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2D
3A
4A
5C
6C
7C
8A
9A
10B
11C
12D
13A
14C
15A

MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers

Lesson 1. The French Revolution Class 9 MCQ
Lesson 2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ
Lesson 3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQ
Lesson 4. Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ
Lesson 5. Pastoralists in the Modern World MCQ
Lesson 6. Peasants and Farmers Class 9 MCQ
Lesson 7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQ
Lesson 8. Clothing A Social History Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers

Lesson 1. India Size and Location Class 9 MCQ
Lesson 2. Physical Features of India Class 9 MCQ
Lesson 3. Drainage Class 9 MCQ
Lesson 4. Climate Class 9 MCQ
Lesson 5. Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ
Lesson 6. Population Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers

Lesson 1. Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQ
Lesson 2. What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQ
Lesson 3. Constitutional Design Class 9 MCQ
Lesson 4. Electoral Politics Class 9 MCQ
Lesson 5. Working of Institutions Class 9 MCQ
Lesson 6. Democratic Rights Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers

Lesson 1. The Story of Village Palampur Class 9 MCQ
Lesson 2. People as Resource Class 9 MCQ
Lesson 3. Poverty as a Challenge Class 9 MCQ
Lesson 4. Food Security in India Class 9 MCQ

Leave a Comment