Periodic Classification of Elements MCQ Questions for Class 10 Science Chapter 5 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Science with Answers Chemistry


Q1. The element which has least tendency to lose electron is

(A) H
(B) Li
(C) He
(D) Ne


Q2. The most distinctive property of the noble gases is that they are:

(A) Unreactive
(B) Radioactive
(C) Metalloid
(D) Metallic


Q3. Which one of the following statements is not correct about the trends in the properties of the elements of a group on going down in a group?

(A) The chemical reactivity of metals increases.
(B) The metallic character of elements increases.
(C) The size of the atom increases.
(D) The valence electrons increase.


Q4. According to IUPAC recommendations, the number of groups in the long form of the periodic table is:

(A) 7
(B) 8
(C) 16
(D) 18


Q5. Which of the following elements of noble gases participate in chemical reaction?

(A) Kr, Rn
(B) He, Kr
(C) Rn, He
(D) He, Ne


Q6. Upto which element, the Law of Octaves was found applicable?

(A) Oxygen
(B) Calcium
(C) Cobalt
(D) Potassium


Q7. An element X combines with oxygen to form an oxide XO. This oxide is electrically conducting. Write the formula of the compound formed when X reacts with chlorine.

(A) XCl3
(B) XCl
(C) XCl2
(D) XCl5


Q8. At the time of Mendeleev, the number of elements known was

(A) 63
(B) 65
(C) 62
(D) 64


Q9. How many elements are placed in lanthanide and actinide series?

(A) 57, 89
(B) 14, 14
(C) 89, 57
(D) 14, 16


Q10. As we move from left to right in a period in modern periodic table, Atomic sizes of the elements generally

(A) increase
(B) decrease
(C) remain same
(D) approach zero


Q11. An element ‘A’ belongs to the third period and group 16 of the Periodic Table. Find out the valency of A.

(A) Valency = 6
(B) Valency = 2
(C) Valency = 1
(D) Valency = 3


Q12. Newlands relation is called

(A) Musical Law
(B) Law of Octaves
(C) Periodic Law
(D) Atomic Mass Law


Q13. An element X has mass number 40 and contains 21 neutrons in its atom. To which group of the Periodic Table does it belong?

(A) Group 1
(B) Group 4
(C) Group 2
(D) Group 3


Q14. The arrangement of elements in the Modem Periodic Table is based on their

(A) increasing atomic mass in the period
(B) increasing atomic number in the horizontal rows
(C) increasing atomic number in the vertical columns
(D) increasing atomic mass in the group


Q15. Which of the following is the outermost shell for elements of second period?

(A) K shell
(B) L shell
(C) M shell
(D) N shell


Q16. An atom of an element has the electronic configuration 2,8,2. To which group does it belong?

(A) 4th group
(B) 6th group
(C) 3rd group
(D) 2nd group


Q17. Name the neutral atom in the Periodic Table which has the same number of electrons as K+ and Cl-.

(A) Helium
(B) Argon
(C) Neon
(D) Krypton


Q18. Carbon belongs to the second period and Group 14. Silicon belongs to the third period and Group 14. If atomic number of carbon is 6, the atomic number of silicon is

(A) 7
(B) 14
(C) 24
(D) 16


Q19. Dobereiner’s triad arranged the elements with similar properties into:

(A) Periods
(B) Groups
(C) Both period and group
(D) None of these


Q20. Where would you locate the element with electronic configuration 2, 8 in the Modern Periodic Table?

(A) Group 8
(B) Group 2
(C) Group 18
(D) Group 10


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2A
3D
4D
5A
6B
7C
8A
9B
10B
11B
12B
13A
14B
15B
16D
17B
18B
19B
20C

MCQ Questions for Class 10 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 10 Science Biology with Answers


MCQ Questions for Class 10 Science Physics with Answers

Chapter 10 Light Reflection and Refraction MCQ Questions
Chapter 11 Human Eye and Colorful World MCQ Questions
Chapter 12 Electricity MCQ Questions
Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current MCQ Questions
Chapter 14 Sources of Energy MCQ Questions

Leave a Comment