Physical and Chemical Changes MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 6 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. A change that affects iron articles and slowly destroys them is:

(A) Rusting
(B) Galvanisation
(C) Chemical change
(D) Crystallisation


Q2. The process of forming substances in their pure state from their solution is known as:

(A) galvanisation
(B) neutralisation
(C) crystallisation
(D) all of these


Q3. A chemical change may bring

(A) evolution of gas
(B) change in colour
(C) change in taste
(D) all of these


Q4. Which of the following is an example of physical change?

(A) A bud turning into a flower
(B) Rusting of iron
(C) Boiling of water
(D) Ripening of a tomato


Q5. Which of the following changes is accompanied by sound?

(A) Photosynthesis
(B) Spoilage of food
(C) Explosion of fire works
(D) None of these


Q6. Which of the following is a chemical change?

(A) Bursting of a fire cracker
(B) Germination of seed
(C) Coal formation from buried trees
(D) All of these


Q7. The product formed by dissolving a substance into another is called

(A) Solution
(B) Compound
(C) Mixture
(D) Solvent


Q8. n chemical change

(A) Change is reversible
(B) Molecules of a substance change
(C) Molecules of the substance do not change
(D) Substance remain same


Q9. Beating the alluminium in the boil is a:

(A) chemical change
(B) rusting
(C) physical change
(D) none of these


Q10. Properties like size, shape, colour, state of a substance are

(A) chemical properties
(B) mental properties
(C) physical properties
(D) physico-chemical properties


Q11. Which among the following is a physical change?

(A) Burning of wood
(B) Ripening of fruit
(C) Cutting a log of wood in small pieces
(D) Cooking of food


Q12. Ships suffer a lot of damage from rusting inspite of being painted because:

(A) sea water contains many salts
(B) sea water is bitter
(C) sea water is sour
(D) sea water is sweet


Q13. The process of depositing a layer of zinc over iron is known as

(A) aluminisation
(B) galvanisation
(C) fertilisation
(D) ironing


Q14. Which of the following is a chemical change?

(A) Dissolving of common salt into water
(B) Changing of water into ice
(C) Melting of ice
(D) Rusting of iron


Q15. When you leave a piece of iron in the open for some time, it acquires a film of brownish substance. The substance is called:

(A) acid
(B) base
(C) rust
(D) none of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(C)
3(D)
4(C)
5(C)
6(D)
7(A)
8(B)
9(C)
10(C)
11(C)
12(A)
13(B)
14(D)
15(C)

Leave a Comment