Physical Features of India MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 2 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers Geography


Q1. According to the ‘Theory of Plate Tectonics,’ the earth’s crust is formed of how many major plates?

(A) Three
(B) Five
(C) Seven
(D) Ten


Q2. The western Coastal strip, south of Goa is referred to as-

(A) Coromandal
(B) Malabar
(C) Konkan
(D) Northern Circar


Q3. Which river flows between Jhelum and Ravi?

(A) Chenab
(B) Beas
(C) Sone
(D) Kosi


Q4. The largest delta in the world is:

(A) Ganga Delta
(B) Mahanadi Delta
(C) Sunderban Delta
(D) Godavari


Q5. Which islands of India are called Coral Islands?

(A) Lakshadweep
(B) Andaman and Nicobar
(C) Yanam
(D) Daman and Diu


Q6. The Kangra and Kullu valley are located in

(A) Uttarakhand
(B) Jammu and Kashmir
(C) Himachal Pradesh
(D) Uttar Pradesh


Q7. The highest peak in the Eastern Ghats is

(A) Anai Mudi
(B) Kanchenjunga
(C) Mahendragiri
(D) Khasi


Q8. Dudhwa National Park is located in the state of

(A) Assam
(B) Uttar Pradesh
(C) Madhya Pradesh
(D) Rajasthan


Q9. Which continents of today were part of the Gondwanaland?

(A) Asia and Africa
(B) Europe and Asia
(C) Europe and Africa
(D) Australia and South America


Q10. Shipkila, Bhor, Nathula and Pal are-

(A) Peaks
(B) Passes
(C) Ranges
(D) None of the above


Q11. Mussoorie is in the newly formed state of

(A) Uttar Pradesh
(B) Himachal Pradesh
(C) Uttaranchal
(D) West Bengal


Q12. Which of the following is not a mountain pass in the Great Himalayas?

(A) Bara Lapcha La and Shipkila
(B) Nathula
(C) Khyber pass
(D) Jojila and Lipu Lekh


Q13. The northern part of the western coast is called the

(A) Konkan
(B) Kannad plain
(C) Malabar coast
(D) Coromandel coast


Q14. Majuli is a riverine island located in the river

(A) Ganga
(B) Brahmaputra
(C) Yamuna
(D) Kaveri


Q15. Guru Shikhar is the highest peak of the-

(A) Aravallis
(B) Vindhya
(C) Satpura
(D) Western Himalayas


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2C
3A
4C
5A
6C
7C
8B
9D
10B
11C
12C
13A
14B
15C

MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers

Lesson 1. The French Revolution Class 9 MCQ
Lesson 2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ
Lesson 3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQ
Lesson 4. Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ
Lesson 5. Pastoralists in the Modern World MCQ
Lesson 6. Peasants and Farmers Class 9 MCQ
Lesson 7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQ
Lesson 8. Clothing A Social History Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers

Lesson 1. India Size and Location Class 9 MCQ
Lesson 2. Physical Features of India Class 9 MCQ
Lesson 3. Drainage Class 9 MCQ
Lesson 4. Climate Class 9 MCQ
Lesson 5. Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ
Lesson 6. Population Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers

Lesson 1. Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQ
Lesson 2. What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQ
Lesson 3. Constitutional Design Class 9 MCQ
Lesson 4. Electoral Politics Class 9 MCQ
Lesson 5. Working of Institutions Class 9 MCQ
Lesson 6. Democratic Rights Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers

Lesson 1. The Story of Village Palampur Class 9 MCQ
Lesson 2. People as Resource Class 9 MCQ
Lesson 3. Poverty as a Challenge Class 9 MCQ
Lesson 4. Food Security in India Class 9 MCQ

Leave a Comment