Playing with Numbers MCQ Questions for Class 8 Math’s Chapter 16 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which of the following is divisible by 12?

(A) 284382
(B) 624876
(C) 926248
(D)746174


Q2. Write in the usual form: 10×5 + 6

(A) 65
(B) 54
(C) 56
(D)25


Q3. A number divisible by 9 is also divisible by:

(A) 3
(B) 6
(C) 11
(D)none of these.


Q4. The number 10 × 2 + 7 in usual form is

(A) 72
(B) 22
(C) 77
(D)21


Q5. Which of the following numbers is divisible by 2 ?

(A) 179
(B) 235
(C) 500
(D)673


Q6. If the number 1 × 8 is divisible by 3 then x is equal to

(A) 4
(B) 5
(C) 7
(D)6


Q7. 32 + m is a prime number. What is the least value of ‘m’?

(A) 3
(B) 5
(C) 6
(D)4


Q8. Write in generalised form: 25

(A) 10 × 5 + 2
(B) 10 × 5 + 3
(C) 10 × 2 + 5
(D)10 × 3 + 5


Q9. By which of the following numbers is 477 not divisible?

(A) 3
(B) 7
(C) 53
(D)9


Q10. By which of the following number 168 is divisible?

(A) 5
(B) 10
(C) 9
(D)2


Q11. If the number 9y7 is a multiple of 3 then y =

(A) 4
(B) 3
(C) 6
(D)2 or 5 or 8


Q12. The generalised form of the number 33 is

(A) 10 × 3 + 3
(B) 10 × 3
(C) 3 + 3
(D)3 × 3 + 3.


Q13. The number 100 × b + 10 × c + a in usual form is

(A) bac
(B) bca
(C) cab
(D)cba


Q14. The number 100 × a+ 10 × b + c in usual form is

(A) cab
(B) abc
(C) bca
(D)acb


Q15. By which of the following number 9042 is not divisible? 2, 3, 6, and 9

(A) 2
(B) 3
(C) 9
(D)6


Q16. The number 28221 is divisible by which of the following?

(A) 2
(B) 3
(C) 6
(D)9


Q17. Which of the given numbers is composite?

(A) 137
(B) 147
(C) 157
(D)167


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(C)
3(A)
4(D)
5(C)
6(D)
7(B)
8(C)
9(B)
10(D)
11(D)
12(A)
13(B)
14(B)
15(C)
16(B)
17(B)

Leave a Comment