Polynomials MCQ Questions for Class 9 Math’s Chapter 2 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Mathematics with Answers


Q1. If 2x + 3y = 12 and xy = 5, find the value of 4x² + 9y².

(A) 67
(B) 98
(C) 56
(D) 84


Q2. A polynomial with one degree is called:

(A) Linear polynomial
(B) Quadratic polynomial
(C) Monomial
(D) Binomial


Q3. The zero of the polynomial f(x) = 2x+7 is

(A) 2/7
(B) -2/7
(C) 7/2
(D) -7/2


Q4. The coefficient of x² in 3x³+2x²-x+1 is:

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) -1


Q5. For what value of b, is the polynomial x³ – 3x² + bx – 6 divisible by x – 3?

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) -3


Q6. Find the value of 525² – 475².

(A) 100
(B) 10000
(C) 50000
(D) 100000


Q7. √3 is a polynomial of degree:

(A) 2
(B) 0
(C) 1
(D) 1/2


Q8. x² – x is __ polynomial.

(A) Linear
(B) Quadratic
(C) Cubic
(D) None of the above


Q9. The value of p for which x + p is a factor of x²+ px + 3 – p is:

(A) -3
(B) 3
(C) 1
(D) -1


Q10. The value of k for which x + 1 is a factor of the polynomial x3 + x2 + x + k is :-

(A) 0
(B) 2
(C) 1
(D) -1


Q11. One of the linear factors of ​3x² + 8x + 5 is

(A) (x+1)
(B) (x-4)
(C) (x-2)
(D) (x+2)


Q12. The polynomial of type ax2 + bx + c, a = 0 is of type

(A) linear
(B) quadratic
(C) cubic
(D) Biquadratic


Q13. If x + 2 is a factor of x³ – 2ax² + 16, then value of a is

(A) 3
(B) 1
(C) 4
(D) 2


Q14. A polynomial of degree 5 in x has at most

(A) 5 terms
(B) 4 terms
(C) 6 terms
(D) 10 terms


Q15. One of the factors of (x³ – 1) – (x – 1) is

(A) x² + 1
(B) x² – 1
(C) x – 1
(D) x + 4


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Math’s MCQ Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2A
3D
4B
5B
6C
7B
8B
9B
10C
11A
12A
13B
14C
15C

Leave a Comment