Popular Struggles and Movements MCQ Questions for Class 10 Social Science Chapter 5 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers Part:- Civics


Q1. Which of the following is not a movement?

(A) Narmada Bachao Andolan
(B) Struggle in Nepal for democracy
(C) Women’s movement
(D) All India Trade Union Congress


Q2. To which one of the following Continents, Bolivia belongs?

(A) Africa
(B) Europe
(C) South America
(D) Asia


Q3. The new Prime Minister chosen by the SPA was:

(A) Girija Prashad Koirala
(B) Birija Lai Koirala
(C) Birija Lai Gupta
(D) None of the above


Q4. Which one of the following is a public interest group ?

(A) BAMCEF
(B) Railway Employee Union of India
(C) Sarafa Bazar Union
(D) Merchant’s Union.


Q5. When did King Gyanendra dismiss the then prime minister and dissolve the Parliament?

(A) In February 2005
(B) In February 2006
(C) In March 2006
(D) In April 2006


Q6. The full form of NAPM, is:

(A) National Alliance for People’s Movement
(B) National Authority for People’s Movement
(C) National Assistance for People’s Movement
(D) National Authority Permanent Movement


Q7. King Birendra was killed in a mysterious massacre of the royal family in:

(A) 2000
(B) 2001
(C) 2002
(D) 2003


Q8. Nepal witnessed an extraordinary popular movement in

(A) April 1990
(B) February 2005
(C) April 2006
(D) April 2004


Q9. Backward and Minorities Community Employees Federation (BAMCEF) is an example of which one of the following ?

(A) Public interest group
(B) A movement for equality
(C) A sectional interest group
(D) A political party.


Q10. When was the king Birendra of Nepal Killed?

(A) In 1999
(B) In 2000
(C) In 2001
(D) In 2002


Q11. The word MNC is related to which issue:

(A) Nepal’s popular struggle
(B) Bolivia water war
(C) Environmental movement
(D) Narmada Bachao Andolan


Q12. In Bolivia protest against water privatisation was led by:

(A) Trade Unions
(B) FEDECOR
(C) Human Rights Organisation
(D) Anti-liquor movement


Q13. What did Nepal become a constitutional monarchy?

(A) In 1960
(B) In 1970
(C) In 1980
(D) In 1990


Q14. Why was Narmada Bachao Andolan started ?

(A) To clean the river Narmada
(B) To help people displaced by the Sardar Sarovar Dam
(C) To fight for gender equality
(D) To build embankments to prevent flooding of Narmada.


Q15. In 2006 the party that came to power in Bolivia was

(A) SPA —Seven Party Alliance
(B) Socialist Party
(C) Communist Party
(D) Nationalist Party


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2C
3A
4A
5A
6A
7B
8C
9A
10C
11B
12B
13D
14B
15B

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: History
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science History with Answers : India and the Contemporary World – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Geography
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography with Answers : Contemporary India – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Civics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) with Answers : Democratic Politics – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Economics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Economics with Answers : Understanding Economic Development – II

Leave a Comment