Poverty as a Challenge MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 3 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers Economics


Q1. The calorie requirement is higher in the rural areas because:

(A) they do not enjoy as much as people in the urban areas.
(B) food items are expensive.
(C) they are engaged in mental work.
(D) people are engaged in physical labour.


Q2. Which organisation carries out survey for determining the poverty line?

(A) NSSO
(B) CSO
(C) Planning Commission
(D) None of the above


Q3. Swarna Jayanti Gram Swarojgar Yojana was launched in

(A) 1999
(B) 1998
(C) 1997
(D) 1996


Q4. Prime Minister Rozgar Yozana was started in:

(A) 1973
(B) 1983
(C) 1993
(D) 2003


Q5. Which of the following is an indicator of poverty in India?

(A) Income level
(B) Illiteracy level
(C) Employment level
(D) All of the above


Q6. How many people in India live below the poverty line?

(A) 30 crores
(B) 26 crores
(C) 28 crores
(D) 24 crores


Q7. Who do not come under the category of urban poor?

(A) The casual workers
(B) The unemployed
(C) The shopkeepe
(D) Rickshawpullers


Q8. Which one is not the major cause of income inequality in India?

(A) Unequal distribution of land
(B) Lack of fertile land
(C) Gap between the rich and the poor
(D) Increase in population


Q9. In which state has the high agricultural growth helped to reduce poverty?

(A) Jammu & Kashmir
(B) West Bengal
(C) Punjab
(D) Gujarat


Q10. Which among the following is the method to estimate the poverty?

(A) Income Method
(B) Investment Method
(C) Capital Method
(D) Human Method


Q11. What is the accepted average calorie requirement in Urban areas in India

(A) 2100 cal
(B) 2700 cal
(C) 1500 cal
(D) 2400 cal


Q12. Which two states of India continue to be the poorest states?

(A) Orissa, Bihar
(B) Uttar Pradesh, Jharkhand
(C) Madhya Pradesh, Maharashtra
(D) None of the above


Q13. Which one is not the major causes of income inequality in India?

(A) Unequal distribution of land
(B) Lack of fertile land
(C) Gap between rich and the poor
(D) Increase in population


Q14. In Latin America the ratio of poverty:

(A) declined
(B) increased
(C) remained the same
(D) none of the above


Q15. Which one from the following is considered as poor?

(A) A rich landlord
(B) A businessman
(C) A landless labourer
(D) A teacher


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2A
3A
4C
5D
6B
7C
8B
9C
10A
11A
12A
13B
14C
15C

MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers

Lesson 1. The French Revolution Class 9 MCQ
Lesson 2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ
Lesson 3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQ
Lesson 4. Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ
Lesson 5. Pastoralists in the Modern World MCQ
Lesson 6. Peasants and Farmers Class 9 MCQ
Lesson 7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQ
Lesson 8. Clothing A Social History Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers

Lesson 1. India Size and Location Class 9 MCQ
Lesson 2. Physical Features of India Class 9 MCQ
Lesson 3. Drainage Class 9 MCQ
Lesson 4. Climate Class 9 MCQ
Lesson 5. Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ
Lesson 6. Population Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers

Lesson 1. Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQ
Lesson 2. What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQ
Lesson 3. Constitutional Design Class 9 MCQ
Lesson 4. Electoral Politics Class 9 MCQ
Lesson 5. Working of Institutions Class 9 MCQ
Lesson 6. Democratic Rights Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers

Lesson 1. The Story of Village Palampur Class 9 MCQ
Lesson 2. People as Resource Class 9 MCQ
Lesson 3. Poverty as a Challenge Class 9 MCQ
Lesson 4. Food Security in India Class 9 MCQ

2 thoughts on “Poverty as a Challenge MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 3 with Answers”

Leave a Comment