Power Sharing MCQ Questions for Class 10 Social Science Chapter 1 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers Part:- Civics


Q1. Sri-Lanka emerged as an independent country in:

(A) 1945
(B) 1946
(C) 1947
(D) 1948


Q2. Which of the following is not an element of Vertical power sharing ?

(A) Power sharing between different levels of Government
(B) Supervision of Higher organ over lower organ
(C) Sharing of power between government and oppositions
(D) None of these.


Q3. Sri Lanka is just a few kilometres off the southern coast of:

(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Karnataka
(D) Maharashtra


Q4. In a democracy, the citizens must have freedom:

(A) To choose their rights
(B) To choose among various contenders for power
(C) Not to vote
(D) None of the above


Q5. Tamil natives of Sri Lanka are called the

(A) Indian Tamils
(B) Muslim Tamils
(C) Sri Lankan Tamils
(D) Christian Tamils


Q6. Power sharing is:

(A) the very spirit of democracy
(B) separation of powers at different levels.
(C) system of checks and balances.
(D) a type of balancing powers.


Q7. A legitimate government is one where citizens:

(A) Through participation, acquire a stake in the system
(B) Through roles, acquire a stake in the system
(C) Without participation, acquire a stake in the system
(D) None of the above


Q8. Which community was rich and powerful in Belgium?

(A) German
(B) French
(C) Dutch
(D) none of the mention above


Q9. In which city the tensions between the Dutch and French community was more acute ?

(A) Wallonia
(B) Flemish
(C) Brussels
(D) None of the above.


Q10. Which one of the following statements about power-sharing arrangements is correct?

(A) Power sharing is necessary only in societies which have religious, linguistic or ethnic divisions.
(B) Power sharing is suitable only for big countries that have regional divisions.
(C) Every society needs some form of power sharing even if it is small or does not have social divisions.
(D) Power-sharing is not necessary at all.


Q11. Division of powers between higher and lower levels of government is called

(A) horizontal division
(B) parallel division
(C) vertical division
(D) none of the above


Q12. Which of the following statement is true ?

(A) Power sharing is good for democracy
(B) Power sharing leads to conflict in society
(C) It destroys country’s unity
(D) Coalition Government was formed by Democrats and Republicans in 2005 in Germany.


Q13. In a good democratic government:

(A) Due respect is not given to diverse groups
(B) Due respect is given to ministers only
(C) Due respect is given to diverse groups and views
(D) None of the above


Q14. The governments at the provincial jor regional level, in India, are called:

(A) Zila parishad
(B) Gram parishad
(C) Central government
(D) State government


Q15. What percentage of major social groups are Sinhala speakers in Sri Lanka ?

(A) 50%
(B) 90%
(C) 74%
(D) 18%.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2C
3B
4B
5C
6A
7A
8B
9C
10C
11C
12A
13C
14D
15C

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: History
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science History with Answers : India and the Contemporary World – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Geography
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography with Answers : Contemporary India – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Civics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) with Answers : Democratic Politics – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Economics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Economics with Answers : Understanding Economic Development – II

Leave a Comment