Practice Test on Thermodynamics mcq – Set 14

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Kinetic theory of gases assumes that the collisions between the molecules are

(A) Perfectly elastic
(B) Perfectly inelastic
(C) Partly elastic
(D) Partly inelastic


Q2. A heat exchange process in which the product of pressure and volume remains constant is known as

(A) Heat exchange process
(B) Throttling process
(C) Isentropic process
(D) Hyperbolic process


Q3. Carnot cycle efficiency depends upon

(A) Properties of the medium/substance used
(B) Condition of engine
(C) Working condition
(D) Temperature range of operation


Q4. Which of the following statement is incorrect?

(A) The liquid fuels have higher calorific value than solid fuels
(B) The solid fuels have higher calorific value than liquid fuels
(C) A good fuel should have low ignition point
(D) The liquid fuels consist of hydrocarbons


Q5. Brayton cycle consists’ of following four processes

(A) Two isothermal and two isentropic
(B) Two isentropic and two constant volumes
(C) Two isentropic, one constant volume and one constant pressure
(D) Two isentropic and two constant pressures


Q6. General gas equation is

(A) PV=nRT
(B) PV=mRT
(C) PV = C
(D) PV=KiRT


Q7. Universal gas constant is defined as equal to product of the molecular weight of the gas and

(A) Specific heat at constant pressure
(B) Specific heat at constant volume
(C) Ratio of two specific heats
(D) Gas constant


Q8. Compressed air coming out from a punctured football

(A) Becomes hotter
(B) Becomes cooler
(C) Remains at the same temperature
(D) May become hotter or cooler depending upon the humidity of the surrounding air


Q9. The compression ratio for petrol engines is

(A) 3 to 6
(B) 5 to 8
(C) 10 to 20
(D) 15 to 30


Q10. The absolute zero temperature is taken as

(A) 237°C
(B) -273°C
(C) -237°C
(D) 273°C


Q11. One Joule (J) is equal to

(A) 1 kN-m
(B) 1 N-m
(C) 10 kN-m/s
(D) 10 N-m/s


Q12. A cycle consisting of one constant pressure, one constant volume and two isentropic processes is known as

(A) Otto cycle
(B) Stirling cycle
(C) Carnot cycle
(D) Diesel cycle


Q13. Water contained in a beaker can be made to boil by passing steam through it

(A) At atmospheric pressure
(B) At a pressure greater than atmospheric pressure
(C) Any pressure
(D) Not possible


Q14. The efficiency of Carnot cycle is maximum for

(A) Gas engine
(B) Petrol engine
(C) Steam engine
(D) Reversible engine


Q15. One kg of carbon monoxide requires _________kg of oxygen to produce 11/7 kg of carbon dioxide gas.

(A) 11/7
(B) 9/7
(C) 4/7
(D) All of the above


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(A)
2(D)
3(D)
4(B)
5(D)
6(B)
7(D)
8(B)
9(B)
10(B)
11(B)
12(D)
13(B)
14(D)
15(C)

Leave a Comment