Print Culture and the Modern World MCQ Questions for Class 10 Social Science Chapter 7 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Social Science India and the Contemporary World Part- History


Q1. Where from did the Italians get the technology of wood block printing?

(A) China
(B) Japan
(C) India
(D) Korea


Q2. Who among the following was not a women novelist?

(A) Jane Austen
(B) Bronte Sisters
(C) George Eliot
(D) Maxim Gorky


Q3. Who was the first to use wood-block printing?

(A) Indian
(B) French
(C) Spaniards
(D) None of these


Q4. Gulamgiri was written by

(A) Dr. B.R. Ambedkar
(B) Jyotiba Phule
(C) E.V. Ramaswamy Naicker
(D) Kandukuri Veresalingam.


Q5. Penny magazines were especially meant for:

(A) Children
(B) Adults
(C) Men
(D) Women


Q6. The Deoband Seminary was founded in:

(A) 1857
(B) 1867
(C) 1877
(D) 1887


Q7. Calligraphy is the art of:

(A) beautiful writing
(B) painting
(C) telling stories
(D) stories for children.


Q8. Penny magazines were especially meant for

(A) children
(B) factory workers
(C) women
(D) elite class


Q9. Who wrote about the injustices of the caste system in ‘Gulamgiri’?

(A) Raja Rammohan Roy
(B) Jyotiba Phule
(C) Balgangadhar Tilak
(D) Bankim Chandra Chattopadhyay


Q10. What is calligraphy?

(A) Poetry
(B) Textbooks
(C) Flowers arrangement
(D) Stylized


Q11. Which is the oldest printed book of Japan

(A) Bible
(B) Diamond Sutra
(C) Mahabharta
(D) Ukiyo


Q12. Which one of the following is the oldest Japanese book?

(A) Sutta Pitaka
(B) Diamond Sutra
(C) Mahavamsa
(D) Dipavamsa


Q13. Which problem has been raised in Gulamgiri?

(A) The injustices of caste system
(B) Excessive drinking among the poor
(C) The miserable lives of upper-caste Hindu women
(D) Widow immolation


Q14. Sambad Kaumudi, a popular journal was published by :

(A) Bankim Chandra Chattopadhyay
(B) Sarat Chandra Chatterjee
(C) Iswarchandra Vidyasagar
(D) Raja Rammohan Roy.


Q15. By the late eighteenth century the press came to made up of:

(A) Paper
(B) Stone
(C) Metal
(D) Wood


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2D
3C
4B
5D
6B
7A
8C
9B
10D
11B
12B
13A
14D
15C

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: History
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science History with Answers : India and the Contemporary World – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Geography
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography with Answers : Contemporary India – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Civics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) with Answers : Democratic Politics – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Economics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Economics with Answers : Understanding Economic Development – II

Leave a Comment