Probability MCQ Questions for Class 10 Math’s Chapter 15 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 English MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Mathematics with Answers


Q1. What is the probability of getting an even number when a die is rolled?

(A) 1/6
(B) 1/36
(C) 1/2
(D) 1/12


Q2. A fair die is cast in the game of ‘Ludo’. The probability of getting a score greater than 6 is

(A) 1
(B) 1/6
(C) zero
(D) 2/3


Q3. If we throw two coins in the air, then the probability of getting both tails will be:

(a )½
(B) ¼
(C) 2
(D) 4


Q4. The probability that cannot exist among the following:

(A) ⅔
(B) -1.5
(C) 15%
(D) 0.7


Q5. A fair coin is tossed thrice. Identify the probability of getting 3 tails as a fraction.

(A) 1/8
(B) 3/8
(C) 7/8
(D) 1/4


Q6. The probability of getting exactly one head in tossing a pair of coins is

(A) 0
(B) 1
(C) 1/3
(D)1/2


Q7. Two dice are thrown at a time. The probability that the difference of the numbers shown on the dice is 2 is

(A) 1/36
(B) 1/6
(C) 1/4
(D) 2/9


Q8. An event is very unlikely to happen. Its probability is closest to:

(A) 0.0001
(B) 0.001
(C) 0.01
(D) 0.1


Q9. A card is drawn from a deck of 52 cards. The event E is that card is not an ace of hearts. The number of outcomes favorable to E is:

(A) 4
(B) 13
(C) 48
(D) 51


Q10. The chance that a non leap year contains 53 Saturdays is

(A) 2/7
(B) 1/7
(C) 2/365
(D) 1/365


Q11. The total events to throw three dice simultaneously is

(A) 6
(B) 18
(C) 81
(D) 216


Q12. Two fair dice are thrown. Find the probability that both dice show different numbers.

(A) 1/6
(B) 5/6
(C) 32/36
(D) 29/36


Q13. A bag has 3 red balls and 5 green balls. If we take a ball from the bag, then what is the probability of getting red balls only?

(A) 3
(B) 8
(C) ⅜
(D) 8/3


Q14. If the probability of winning a game is 0.3, the probability of losing it is​

(A) 1.3
(B) 1
(C) 0.7
(D) 0.1


Q15. What is the probability of getting a prime number in a throw of a die?

(A) 2
(B) 1/2
(C) 3/2
(D) 6


Q16. If a number x is chosen from the numbers 1, 2, 3 and a number y is selected from the numbers 1, 4, 9.Then, P(xy < 9) is :

(A) 7/9
(B) 5/9
(C) 2/3
(D) None of these


Q17. If P(E) = 0.07, then what is the probability of ‘not E’?

(A) 0.93
(B) 0.95
(C) 0.89
(D) 0.90


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 English PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2C
3B
4B
5A
6D
7D
8A
9D
10B
11D
12B
13C
14C
15B
16B
17A

MCQ Questions for Class 10 Mathematics with Answers

Leave a Comment