Quadrilaterals MCQ Questions for Class 9 Math’s Chapter 8 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Mathematics with Answers


Q1. A diagonal of a Rectangle is inclines to one side of the rectangle at an angle of 25∘. The Acute Angle between the diagonals is :

(A) 115°
(B) 50°
(C) 40°
(D) 25°


Q2. The diagonals of a rectangle PQRS intersects at O. If ∠QOR = 44°, ∠OPS =?

(A) 82°
(B) 52°
(C) 68°
(D) 75°


Q3. Which of the following is not a parallelogram?

(A) Rectangle
(B) Rhombus
(C) Square
(D) Trapezium


Q4. The sum of all the angles of a quadrilateral is equal to:

(A) 180°
(B) 270°
(C) 360°
(D) 90°


Q5. The diagonal of a square is 10 cm. Its area is:​

(A) 25 cm²
(B) 50 cm²
(C) 20 cm²
(D) 100 cm²


Q6. A diagonal of a rectangle is inclined to one side of the rectangle at 25°. The acute angle between the diagonals is

(A) 55°
(B) 50°
(C) 40°
(D) 25°


Q7. In a Quadrilateral ABCD, AB = BC and CD = DA, then the quadrilateral is a

(A) Triangle
(B) Kite
(C) Rhombus
(D) Rectangle


Q8. A diagonal of a parallelogram divides it into two congruent:

(A) Square
(B) Parallelogram
(C) Triangles
(D) Rectangle


Q9. The angles of quadrilateral are in the ratio 4:5:10:11. The angles are:

(A) 36°, 60°, 108°, 156°
(B) 48°, 60°, 120°, 132°
(C) 52°, 60°, 122°, 126°
(D) 60°, 60°, 120°, 120°


Q10. If every pair of adjacent sides of a quadrilateral are equal, then the quadrilateral is a

(A) Rectangle or a trapezium
(B) Square or a Rhombus
(C) Square only
(D) Rhombus only


Q11. The diagonals of a parallelogram:

(A) Equal
(B) Unequal
(C) Bisect each other
(D) Have no relation


Q12. All the angles of a convex quadrilateral are congruent. However, not all its sides are congruent. What type of quadrilateral is it?

(A) Parallelogram
(B) Square
(C) Rectangle
(D) Trapezium


Q13. In a parallelogram ABCD, if ∠A = 75°, then ∠B = ?

(A) 95°
(B) 80°
(C) 105°
(D) 15°


Q14. A rhombus can be a:

(A) Parallelogram
(B) Trapezium
(C) Kite
(D) Square


Q15. Each angle of rectangle is:

(A) More than 90°
(B) Less than 90°
(C) Equal to 90°
(D) Equal to 45°


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2C
3D
4C
5B
6B
7B
8C
9C
10B
11C
12C
13C
14D
15C

Leave a Comment