Rational Numbers MCQ Questions for Class 8 Math’s Chapter 1 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. The multiplicative inverse of 1/2 is

(A) 1
(B) -1
(C) 2
(D)0


Q2. Which of the following statements is false ?

(A) Natural numbers are closed under subtraction
(B) Whole numbers are not closed under subtraction
(C) Integers are closed under subtraction
(D)Rational numbers are closed under subtraction.


Q3. Find the multiplicative inverse of -13.

(A) 13
(B) -13
(C) -1/13
(D)12


Q4. A rational number can be represented in the form of:

(A) p/q
(B) pq
(C) p+q
(D)p-q


Q5. The additive identity of rational numbers is:

(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D)-1


Q6. Which of the following statements is true?

(A) Natural numbers are closed under division.
(B) Whole numbers are not closed under division.
(C) Integers are closed under division.
(D)Rational numbers are closed under division.


Q7. a(b + c) = ab + ac is called

(A) commutative law
(B) associative law
(C) distributive law
(D)none of these.


Q8. Which of the following statements is true?

(A) Every fraction is a rational number.
(B) Every rational number is a fraction.
(C) Every integer is a rational number.
(D)Both (A) and (C).


Q9. A number which can be written in the form, p/q where p and q are integers and _ is called a rational number.

(A) q = 0
(B) q ≠ 0
(C) q = 1
(D)none of these


Q10. Find the reciprocal of -2.

(A) 2
(B) -2
(C) -1/2
(D)None of these


Q11. The associative property is applicable to:

(A) Addition and subtraction
(B) Multiplication and division
(C) Addition and Multiplication
(D)Subtraction and Division


Q12. 0 is not

(A) a natural number
(B) a whole number
(C) an integer
(D)a rational number.


Q13. (a + b) + c = a + (b + c) is called

(A) commutative law for multiplication
(B) commutative law for addition
(C) associative law for addition
id) associative law for multiplication.


Q14. The value of ½ x ⅗ is equal to:

(A) ½
(B) 3/10
(C) ⅗
(D)⅖


Q15. Which of the following is the reciprocal of the reciprocal of a rational number?

(A) -1
(B) 1
(C) 0
(D)The number itself


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1 (C)
2 (A)
3 (C)
4(A)
5(A)
6(C)
7(C)
8(D)
9(B)
10(C)
11(C)
12(A)
13(C)
14(B)
15(D)

Leave a Comment