Real Numbers MCQ Questions for Class 10 Math’s Chapter 1 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Mathematics with Answers

Q1. The product of three consecutive integers is divisible by

(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) none of these


Q2. HCF of 8, 9, 25 is

(A) 8
(B) 9
(C) 25
(D) 1


Q3. The largest number which divides 60 and 75, leaving remainders 8 and 10 respectively, is

(A) 260
(B) 75
(C) 65
(D) 13


Q4. For some integer n, the odd integer is represented in the form of:

(A) n
(B) n+1
(C) 2n+1
(D) 2n


Q5. Given that LCM (91, 26) = 182 then, HCF (91, 26) is:

(A) 13
(B) 26
(C) 7
(D) 9


Q6. The product of a rational and irrational number is

(A) rational
(B) irrational
(C) both of above
(D) none of above


Q7. The least number that is divisible by all the numbers from 1 to 8 is

(A) 840
(B) 2520
(C) 8
(D) 420


Q8. The greatest number of 5 digits exactly divisible by 15, 24 and 36 is

(A) 99620
(B) 99720
(C) 99968
(D) 99960


Q9. The product of a non-zero rational and an irrational number is

(A) always rational
(B) rational or irrational
(C) always irrational
(D) zero


Q10. If HCF (16, y) = 8 and LCM (16, y) = 48, then the value of y is

(A) 24
(B) 16
(C) 8
(D) 48


Q11. Any one of the numbers a, a +2 and a + 4 is a multiple of:

(A) 2
(B) 3
(C) 5
(D) 7


Q12. The sum of first five prime numbers is:

(A) 26
(B) 15
(C) 39
(D) 28


Q13. The smallest composite number is:

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4


Q14. The product of a rational and irrational number is

(A) rational
(B) irrational
(C) both of above
(D) none of above


Q15. For some integer p, every even integer is of the form

(A) 2p + 1
(B) 2p
(C) p + 1
(D) p


Q16. Which of the following is not irrational?

(A) (3+√7)
(B) (3-√7)
(C) (3+√7) (3-√7)
(D) 3√7


Q17. 5 √2 √3 is:

(A) a natural number
(B) an integer
(C) a rational number
(D) an irrational number


Q18. √7 is

(A) An integer
(B) An irrational number
(C) A rational number
(D) None of these


Q19. The largest number that divides 588, 1999 and 1650 leaving 3, 10 and 12 respectively is

(A) 117
(B) 109
(C) 27
(D) 43


Q20. The unit value of 100 100 6 – 5 is

(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2D
3D
4C
5A
6B
7A
8B
9C
10A
11B
12D
13C
14B
15B
16C
17D
18B
19A
20B

MCQ Questions for Class 10 Mathematics with Answers

Leave a Comment