Sectors of Indian Economy MCQ Questions for Class 10 Social Science Chapter 2 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Social Science India and the Contemporary World Part- Economics


Q1. Which one of the following economic activities is not in the tertiary sector?

(A) Banking
(B) Bee keeping
(C) Teaching
(D) Working in a call centre


Q2. Identify the natural product from the list of items given below:

(A) Textile
(B) Wheat flour
(C) Cotton
(D) Tomtao sauce


Q3. Good produced by exploiting natural resources belong which of the following sectors:

(A) Primary
(B) Secondary
(C) Tertiary
(D) None of the above


Q4. Production of a commodity, mostly through the natural process, is an activity is —– sector.

(A) Primary
(B) Secondary
(C) Tertiary
(D) Information technology


Q5. Agriculture, dairy farming are activities belonging to which of the following sectors?

(A) Primary
(B) Secondary
(C) Tertiary
(D) Scientific technology


Q6. The full form of NREGA is:

(A) National Rural Employment Guarantee Act
(B) National Rural Employed Goods Act
(C) Natural Rural Employment Guarantee Act
(D) none of the above


Q7. Tata Iron and Steel Company Limited, Reliance Industries Limited are examples of:

(A) Public sector
(B) Private sector
(C) Mixed sector
(D) All the above


Q8. Which sector has emerged as the largest producing sector in India. Select one from the following alternatives:

(A) Secondary sector
(B) Tertiary sector
(C) Primary sector
(D) Science and Technology sector


Q9. Which one of the following occupation is not associated with primary sector ?

(A) Basket Weaver
(B) Potter
(C) Gardener
(D) Priest


Q10. Identify the correct answer from the alternatives provided. Both Tisco and Reliance Industries are owned by :

(A) The government
(B) Private company
(C) A cooperative society
(D) Jointly by private companies and the govt.


Q11. Which of the following activities is not the activity of Primary Sector?

(A) Milking
(B) Fishing
(C) Making of sugar
(D) Farming


Q12. In India, the mammoth task of measuring GDP is undertaken by

(A) A central government ministry
(B) Indian states
(C) Union territories
(D) All of the above


Q13. The sector in which the ownership of assets and delivery of services is in the hands of individuals is called:

(A) Private sector
(B) Public sector
(C) Secondary sector
(D) None of the above


Q14. Protection and support to the unorganised sector workers is necessary for both:

(A) Rural and urban areas
(B) Economic and political development
(C) Social and political development
(D) Economic and social development


Q15. The sectors are classified into public and private sector on the basis of :

(A) Employment conditions
(B) The nature of economic activity
(C) Ownership of enterprises
(D) Number of workers employed in the enterprise


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2C
3A
4A
5A
6A
7B
8B
9D
10C
11C
12D
13A
14D
15C

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: History
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science History with Answers : India and the Contemporary World – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Geography
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography with Answers : Contemporary India – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Civics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) with Answers : Democratic Politics – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Economics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Economics with Answers : Understanding Economic Development – II

Leave a Comment