Socialism in Europe and the Russian Revolution MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 2 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers: History


Q1. Who was the successor of Lenin?

(A) Stalin
(B) Kerensky
(C) Trotsky
(D) Robert Owen


Q2. Who were the Kulaks?

(A) Workers of Bolshevik Party
(B) Workers of Menshevik Party
(C) Group of army leader
(D) Well-to-do peasants


Q3. The Jadidists of Russia aimed that:

(A) Socialist should rule Russia
(B) Democrats should rule Russia
(C) Modernised Muslims should rule Russia
(D) Liberal Christians should rule Russia


Q4. In the World War I, which started in 1914, Russia fought against

(A) Britain and France
(B) Germany and Austria
(C) America
(D) All the above


Q5. Who conspired in Italy to bring about a revolution?

(A) Bismarck
(B) Karl Marx
(C) Giuseppe Mazzini
(D) None


Q6. In the context of Russia, what was ‘KULAK’?

(A) A collective Farm
(B) A Russian Church
(C) Well-to-do Peasants
(D) Landless Labourers


Q7. At the beginning of the 20th century, the majority of Russian people worked in the:

(A) Industrial sector
(B) Agricultural sector
(C) Mining sector
(D) Transport sector


Q8. Tsarina Alexandra was of the

(A) German origin
(B) French origin
(C) Russian origin
(D) Dutch origin


Q9. The people who wanted to put an immediate end to the existing governments in Europe (in 1815) were called:

(A) nationalists
(B) liberals
(C) revolutionaries
(D) radicals


Q10. When did Russian Czar, Nicholas II resign?

(A) On March 3, 1917
(B) On Feb. 2, 1917
(C) On March 2, 1917
(D) On Feb. 4, 1917


Q11. The First World War was fought in between:

(A) 1914-1917
(B) 1914-1918
(C) 1904-1917
(D) 1914-1919


Q12. What were the demands made by the workers in St. Petersburg who went on a strike?

(A) Reduction of working time to eight hours
(B) Increase in wages
(C) Improvement in working conditions
(D) All the above


Q13. How can you say that the ‘liberals’ were not ‘democrats’?

(A) They did not believe in universal adult franchise
(B) They felt that only men of property should have a right to vote
(C) Women should not have right to vote
(D) All the above


Q14. Karl Marx wanted workers to overthrow :

(A) capitalism
(B) rule of private property
(C) accumulation of profits by capitalists
(D) radicals


Q15. When did the government suspend the Duma?

(A) 25 February, 1917
(B) 26 February, 1917
(C) 27 February, 1917
(D) 28 February, 1917


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2D
3C
4B
5C
6C
7B
8A
9C
10C
11A
12D
13D
14A
15A

MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers

Lesson 1. The French Revolution Class 9 MCQ
Lesson 2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ
Lesson 3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQ
Lesson 4. Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ
Lesson 5. Pastoralists in the Modern World MCQ
Lesson 6. Peasants and Farmers Class 9 MCQ
Lesson 7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQ
Lesson 8. Clothing A Social History Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers

Lesson 1. India Size and Location Class 9 MCQ
Lesson 2. Physical Features of India Class 9 MCQ
Lesson 3. Drainage Class 9 MCQ
Lesson 4. Climate Class 9 MCQ
Lesson 5. Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ
Lesson 6. Population Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers

Lesson 1. Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQ
Lesson 2. What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQ
Lesson 3. Constitutional Design Class 9 MCQ
Lesson 4. Electoral Politics Class 9 MCQ
Lesson 5. Working of Institutions Class 9 MCQ
Lesson 6. Democratic Rights Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers

Lesson 1. The Story of Village Palampur Class 9 MCQ
Lesson 2. People as Resource Class 9 MCQ
Lesson 3. Poverty as a Challenge Class 9 MCQ
Lesson 4. Food Security in India Class 9 MCQ

Leave a Comment