Some Applications Of Trigonometry MCQ Questions for Class 10 Math’s Chapter 9 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Mathematics with Answers


Q1. The tops of two poles of height 16m and 10m are connected by a wire. If the wire makes an angle of 60° with the horizontal, then the length of the wire is

(A) 10m
(B) 12m
(C) 16m
(D) 18m


Q2. If the length of the shadow of a tower is √3 times that of its height, then the angle of elevation of the sun is

(A) 30°
(B) 45°
(C) 60°
(D) 75°


Q3. A tower stands vertically on the ground. From a point C on the ground, which is 20 m away from the foot of the tower, the angle of elevation of the top of the tower is found to be 450. The height of the tower is

(A) 15 m
(B) 8 m
(C) 20 m
(D) 10 m


Q4. When the length of shadow of a vertical pole is equal to √3 times of its height, the angle of elevation of the Sun’s altitude is

(A) 30°
(B) 45°
(C) 60°
(D) 15°


Q5. The angle of elevation of the top of a tower from a point 20 metres away from its base is 45°. The height of the tower is

(A) 10 m
(B) 20 m
(C) 30 m
(D) 20√3 m


Q6. If a tower 6m high casts a shadow of 2√3 m long on the ground, then the sun’s elevation is:

(A) 60°
(B) 45°
(C) 30°
(D) 90°


Q7. If the angle of depression of an object from a 75m high tower is 30°, then the distance of the object from the tower is

(A) 50√3m
(B) 25√3m
(C) 75√3m
(D) 100√3m


Q8. The shadow of a tower is equal to its height at 10-45 a.m. The sun’s altitude is

(A) 30°
(B) 45°
(C) 60°
(D) 90°


Q9. If sun’s elevation is 60° then a pole of height 6 m will cast a shadow of length

(A) 3√2 m
(B) 6√3 m
(C) 2√3 m
(D) √3 m


Q10. The angle of elevation of top of a tower from a point on the ground, which is 30 m away from the foot of the tower is 30°. The length of the tower is

(A) √3 m
(B) 2√3 m
(C) 5√3m
(D) 10√3 m


Q11. The height or length of an object or the distance between two distant objects can be determined with the help of:

(A) Trigonometry angles
(B) Trigonometry ratios
(C) Trigonometry identities
(D) None of the above


Q12. The upper part of a tree is broken by the wind and makes an angle of 30° with the ground. The distance from the foot of the tree to the point where the top touches the ground is 5 m. The height of the tree is

(A) 10√33 m
(B) 5√33 m
(C) √3 m
(D) √3/5 m


Q13. A contractor planned to install a slide for the children to play in a park. If he prefers to have a slide whose top is at a height of 1.5m and is inclined at an angle of 30° to the ground, then the length of the slide would be

(A) 1.5m
(B) 2√3m
(C) √3m
(D) 3m


Q13. If a kite is flying at a height of 10√3m from the level ground attached to a string inclined at 60° to the horizontal then the length of the string is

(A) 20m
(B) 40√3m
(C) 60√3m
(D) 80√3m


Q14. The angle formed by the line of sight with the horizontal when the point is below the horizontal level is called:

(A) Angle of elevation
(B) Angle of depression
(C) No such angle is formed
(D) None of the above


Q15. If the angle of depression of an object from a 75m high tower is 30°, then the distance of the object from the tower is

(A) 50√3m
(B) 25√3m
(C) 75√3m
(D) 100√3m


Q16. When the sun’s altitude changes from 30° to 60°, the length of the shadow of a tower decreases by 70m. What is the height of the tower?

(A) 35 m
(B) 140 m
(C) 60.6 m
(D) 20.2 m


Q17. The line drawn from the eye of an observer to the point in the object viewed by the observer is said to be

(A) Angle of elevation
(B) Angle of depression
(C) Line of sight
(D) None of the above


Q18. A 20 m long ladder touches the wall at a height of 10 m. The angle which the ladder makes with the horizontal is

(A) 450
(B) 300
(C) 900
(D) 600


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2A
3A
4A
5B
6A
7C
8B
9C
10D
11B
12B
13D
14A
15B
16C
17C
18B

MCQ Questions for Class 10 Mathematics with Answers

Leave a Comment