Sound MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 12 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Science with Answers Physics


Q1. The transfer of energy in a material medium due to the periodic motion of its particles is called:

(A) Wave front
(B) Wave motion
(C) Pulse
(D) None of the above


Q2. The speed v, frequency υ, and wavelength λ, of sound are related by the equation:

(A) v = λυ
(B) υ = λv
(C) λ = υv
(D) v = λ\υ


Q3. When the pitch of note produced by a harmonium is lowered, then the wavelength of the note :

(A) decreases
(B) first decreases and then increases
(C) increases
(D) remains the same


Q4. On increasing the temperature, the speed of sound in air:

(A) Increases
(B) Decreases
(C) Does not change
(D) First increases then becomes constant


Q5. Sound can travel through

(A) gases only
(B) vacuum only
(C) gases and liquids only
(D) solids, liquids and gases.


Q6. Note is a sound

(A) of mixture of several frequencies
(B) of mixture of two frequencies only
(C) of a single frequency
(D) always unpleasant to listen


Q7. Earthquake produces which kind of sound before the main shock wave begins

(A) ultrasound
(B) infrasound
(C) audible sound
(D) none of the above


Q8. The upper frequency limit of the audible range of human hearing is about

(A) 20 kHz
(B) 2000 Hz
(C) 2 kHz
(D) 2,000,000 Hz


Q9. An earthquake produces which kind of sound before the mainshock wave begins:

(A) ultrasound
(B) infrasound
(C) audible sound
(D) None of the above


Q10. Which of the following vibrates when a musical note is produced by the cymbals in an orchestra ?

(A) stretched strings
(B) stretched membranes
(C) metal plates
(D) air columns


Q11. The maximum speed of vibrations which produce audible sound will be in :

(A) dry air
(B) sea water
(C) ground glass
(D) human blood


Q12. Which of the following can produce longitudinal as well as transverse waves under different conditions?

(A) Bats
(B) Slinky
(C) Tuning fork
(D) None of these


Q13. Sound travels

(A) slower in warm air than in cold air
(B) faster in solids and liquids than in air
(C) slower in water than air
(D) none of these


Q14. Sound wave is a

(A) transverse wave
(B) longitudinal wave
(C) both a and b
(D) None of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2A
3C
4A
5D
6C
7A
8A
9B
10C
11C
12B
13B
14B


MCQ Questions for Class 9 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 9 Science Biology with Answers



MCQ Questions for Class 9 Science Physics with Answers

Leave a Comment