Sources of Energy MCQ Questions for Class 10 Science Chapter 14 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Science Physics with Answers


Q1. Which of following is more environment friendly?

(A) Burning of coal
(B) burning of fire wood
(C) burning of charcoal
(D) Burning of diesel.


Q2. Which element is used in solar cells?

(A) Carbon
(B) Silicon
(C) Phosphorous
(D) Sulphur


Q3. The variety of coal which has the highest car-bon content

(A) Anthracite
(B) Peat
(C) Bituminous
(D) Lignite


Q4. The major problem in harnessing nuclear energy is how to

(A) split nuclei
(B) sustain the reaction
(C) dispose off spent fuel safely
(D) convert nuclear energy into electrical energy


Q5. A device in which electricity is produced by the process of controlled nuclear fission reaction is called

(A) nuclear chain reaction
(B) hydel power plant
(C) nuclear reactor
(D) thermal power plant


Q6. India exploded her first underground nuclear device at

(A) Ranchi
(B) Kota
(C) Jaipur
(D) Pokhran


Q7. Which of the following gases is the main constituent of natural gas?

(A) Methane
(B) Ethane
(C) Propane
(D) Butane


Q8. The use of reflector in the solar cooker is to

(A) Decrease efficiency
(B) create green house effect
(C) increase efficiency
(D) None of the above


Q9. Which of the following is not a bio mass energy source?

(A) gobar gas
(B) coal
(C) wood
(D) nuclear energy


Q10. Which of the following gases is the main constituent of natural gas?

(A) Methane
(B) Ethane
(C) Propane
(D) Butane


Q11. Spent slurry (Bio-waste after obtaining biogas) is used as

(A) fuel
(B) manure
(C) food for livestock
(D) used again for generating biogas


Q12. Which one of the following forms of energy leads to least environmental pollution in the process of its harnessing and utilization?

(A) Nuclear energy
(B) Thermal energy
(C) Solar energy
(D) Geothermal energy


Q13. A solar water heater cannot be used to get hot water on

(A) a sunny day
(B) a cloudy day
(C) a hot day
(D) a windy day


Q14. A device in which electricity is produced by the process of controlled nuclear fission reaction is called

(A) nuclear chain reaction
(B) hydel power plant
(C) nuclear reactor
(D) thermal power plant


Q15. Hydropower plant are located in the

(A) desert area
(B) plane area
(C) hilly terrains
(D) None of the above


Q16. Solar cells are made of

(A) germanium
(B) silicon
(C) silver
(D) aluminium


Q17. The main constituent of biogas is

(A) methane
(B) carbon dioxide
(C) hydrogen
(D) hydrogen sulphide


Q18. Which of the following is the ultimate source of energy?

(A) Water
(B) Sun
(C) Fossil fuels
(D) Uranium


Q19. Unit of calorific value of a substance is

(A) Kcal
(B) Joules
(C) J kg
(D) J/kg


Q20. Fuel used in thermal power plants is

(A) water
(B) uranium
(C) biomass
(D) fossil fuels


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2B
3A
4C
5C
6D
7A
8C
9D
10A
11B
12C
13B
14C
15C
16B
17A
18B
19D
20D

MCQ Questions for Class 10 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 10 Science Biology with Answers


MCQ Questions for Class 10 Science Physics with Answers

Chapter 10 Light Reflection and Refraction MCQ Questions
Chapter 11 Human Eye and Colorful World MCQ Questions
Chapter 12 Electricity MCQ Questions
Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current MCQ Questions
Chapter 14 Sources of Energy MCQ Questions

Leave a Comment