Squares and Square Roots MCQ Questions for Class 8 Math’s Chapter 6 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. If a number has 1 or 9 in the unit’s place, then it’s square ends in __.

(A) 3
(B) 9
(C) 1
(D)none of these


Q2. What could be the possible “one’s digit” of the square root of 625?

(A) 5
(B) 0
(C) 4
(D)8


Q3. Sum of squares of two numbers is 145. If square root of one number is 3, find the other number.

(A) 136
(B) 9
(C) 64
(D)8


Q4. A perfect square number between 30 and 40 is

(A) 36
(B) 32
(C) 33
(D)39.


Q5. The square of which of the following would be even number?

(A) 2826
(B) 7779
(C) 1057
(D)131


Q6. Which of the following is a perfect square?

(A) 1057
(B) 625
(C) 7928
(D)64000


Q7. The square of which of the following numbers will be even ?
11, 111, 1111, 112

(A) 11
(B) 111
(C) 1111
(D)112.


Q8. Which of 225², 97², 53² and 809² would end with digit 1.

(A) 225²
(B) 97²
(C) 53²
(D)809²


Q9. Find the greatest 4-digit number which is a perfect square.

(A) 9990
(B) 9801
(C) 9999
(D)none of these


Q10. Which of the following would end with digit 1?

(A) 123²
(B) 161²
(C) 77²
(D)82²


Q11. Without doing any calculation, find the numbers which are surely perfect squares.

(A) 441
(B) 408
(C) 153
(D)257


Q12. The square root of 1.21 is

(A) 1.1
(B) 11
(C) 21
(D)2.1


Q13. Which of the following can be a perfect square?

(A) A number ending in 3 or 7
(B) A number ending with odd number of zeros
(C) A number ending with even number of zeros
(D)A number ending in 2.


Q14. Which of the following is a perfect square number ?

(A) 1067
(B) 7828
(C) 4333
(D)625.


Q15. How many natural numbers lie between 13² and 14².

(A) 24
(B) 25
(C) 26
(D)27


Q16. Which is the greatest three-digit perfect square?

(A) 999
(B) 961
(C) 962
(D)970


Q17. What will be the number of zeros in square of 400?

(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D)6


Q18. The largest perfect square between 4 and 50 is

(A) 25
(B) 36
(C) 49
(D)45


Q19. Which of 172, 342, 252 and 492 would have 6 at unit place ?

(A) 172
(B) 342
(C) 252
(D)492.


Q20. The number of digits in the square root of 78400 is ………….

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D)4


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1 (C)
2 (A)
3 (D)
4 (A)
5 (A)
6 (B)
7 (D)
8 (D)
9 (B)
10 (B)
11 (A)
12 (A)
13 (C)
14(D)
15 (C)
16 (B)
17 (C)
18 (C)
19(B)
20(C)

Leave a Comment