Statistics MCQ Questions for Class 10 Math’s Chapter 14 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 English MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Mathematics with Answers


Q1. What is the mean of the first ‘n’ natural numbers?

(A) 1/2+n
(B) n(n + 1)
(C) 1/2(n+1)
(D) (n+1)2n


Q2. Mode is the

(A) middle most frequent value
(B) least frequent value
(C) maximum frequent value
(D) none of these


Q3. What is the value of ‘n’ if the mean of first 9 natural numbers is 5n/9 ?

(A) 7
(B) 8
(C) 9
(D) 11


Q4. The mean of the first 10 multiples of 6 is

(A) 3.3
(B) 33
(C) 34
(D) none of these


Q5. From a series of 50 observations, an observation 45 is dropped, but the mean remains the same. What was the mean of 50 observations?

(A) 50
(B) 49
(C) 45
(D) 40


Q6. If the mean of frequency distribution is 7.5 and ∑fi xi = 120 + 3k, ∑fi = 30, then k is equal to:

(A) 40
(B) 35
(C) 50
(D) 45


Q7. If α variable takes the discrete values : α + 4, α -7/2 ,α -5/2 , α–3, α– 2, α +1/2 , α -1/2 , α+ 5, (α> 0) then the median is –

(A) α -5/4
(B) α -1/2
(C) α – 2
(D) α +5/4


Q8. The relationship between mean, median and mode for a moderately skewed distribution is

(A) mode = median – 2 mean
(B) mode = 3 median – 2 mean
(C) mode = 2 median – 3 mean
(D) mode = median – mean


Q9. If AM of a, a+3, a+6, a+9 and a+12 is 10, then a is equal to;

(A)1
(B)2
(C)3
(D)4


Q10. The class marks of the class 18–22 is

(A) 20
(B) 22
(C) 18
(D) 4


Q11. The measure of central tendency which is given by the x-coordinate of the point of intersection of the ‘more than’ ogive and ‘less than’ ogive is –

(A) Mean
(B) Median
(C) Mode
(D) None of these


Q12. The wickets taken by a bowler in 10 cricket matches are 2, 6, 4, 5, 0, 3, 1, 3, 2, 3. The mode of the data is

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4


Q13. If 10, 13,15,18,( x + 1),(x + 3),30,32,35 and 41 are ten observations in the ascending order with median 24, find the value of ‘x’.

(A) 42
(B) 22
(C) 10
(D) 32


Q14. The mode and mean is given by 7 and 8, respectively. Then the median is:

(A) 1/13
(B) 13/3
(C) 23/3
(D) 33


Q15. The mean of squares of first five natural numbers is-

(A) 25
(B) 11
(C) 25
(D) 11/5


Q16. Which of the following can not be determined graphically?

(A) Mean
(B) Median
(C) Mode
(D) None of these


Q17. While computing mean of grouped data, we assume that the frequencies are

(A) evenly distributed over all the classes
(B) centred at the classmarks of the classes
(C) centred at the upper limits of the classes
(D) centred at the lower limits of the classes


Q18. Mode and mean of a data are 12k and 15A. Median of the data is

(A) 12k
(B) 14k
(C) 15k
(D) 16k


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 English PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2C
3C
4B
5C
6B
7A
8B
9D
10A
11B
12C
13B
14C
15B
16A
17B
18B

MCQ Questions for Class 10 Mathematics with Answers

Leave a Comment