Structure of the Atom MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 4 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Science with Answers: Chemistry


Q1. Neutron Possesses

(A) Positive charge
(B) No charge
(C) Negative charge
(D) None of the above.


Q2. Who discovered the nucleus of an atom?

(A) J.J. Thomson
(B) Neils Bohr
(C) Rutherford
(D) J. Chadwick


Q3. An alpha particle is also known as:

(A) subatomic particle
(B) an unionised helium atom
(C) a neutral particle
(D) a doubly-charged helium ion


Q4. The number of electrons in an atom of Fluorine is 9. Its electronic configuration is

(A) 8, 1
(B) 7, 2
(C) 2, 7
(D) 1, 8


Q5. When a gas at reduced pressure is subjected to an electric discharge, the rays orignating from the negative electrode are–

(A) Cathode rays
(B) Anode rays
(C) x-rays
(D) Radiation ray


Q6. Rutherford’s ‘alpha (α) particles scattering experiment’ resulted in the discovery of

(A) electron
(B) proton
(C) nucleus in the atom
(D) atomic mass


Q7. Which scientist gave the concept of fixed energy levels around the nucleus?

(A) Ernest Rutherford
(B) Neils Bohar
(C) J.J.Thomsan
(D) None of these


Q8. The valence electrons of an element are reponsible for

(A) Physical properties of an element
(B) Chemical properties of an element
(C) Both the properties
(D) None of these


Q9. Though the three fundamental particles are present in almost all elements, one element does not possess:

(A) Proton
(B) Neutron
(C) Electron
(D) Nucleons


Q10. Which isotope is used in the nuclear power plants to generate electricity?

(A) Uranium 235
(B) Iodine 131
(C) Cobalt 60
(D) Uranium 238


Q11. How many electrons are present in M-shell of an element with atomic number 20?

(A) 5
(B) 8
(C) 12
(D) 18


Q12. Rutherford’s alpha-particle scattering experiment was responsible for the discovery of:

(A) Atomic nucleus
(B) Electron
(C) Proton
(D) Neutron


Q13. The number of valence electron in Na is –

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4


Q14. Nucleous consist of:

(A) Proton and electron
(B) Proton and neutron
(C) Neutron and electron
(D) Only neutron


Q15. Cathode rays have

(A) Mass only
(B) Charge only
(C) Both mass and charge
(D) Neither mass nor charge


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2C
3D
4C
5A
6C
7B
8B
9B
10A
11B
12A
13A
14B
15C


MCQ Questions for Class 9 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 9 Science Biology with Answers



MCQ Questions for Class 9 Science Physics with Answers

Leave a Comment