Tansen Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 5

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 English MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Who was Swami Haridas?

(A) A famous singer
(B) A famous painter
(C) A famous actor


Q2. Raga Deepak If sung perfectly

(A) bums the singer
(B) destroys the forest
(C) heals the singer
(D) makes the air hot


Q3. Who sang Raga Megh to save Tansen’s life?

(A) Saraswati and Rupvati
(B) Saraswati and Husssaini
(C) Hussaini and Rupvati
(D) none of these


Q4. What did Tansen learnt to imitate perfectly?

(A) The cells of birds and animals
(B) The cells of to only birds
(C) The cells of monkey


Q5. Swami Haridas

(A) was Tansens Guru
(B) had a hundred disciples
(C) was only Tansen’s Guru
(D) refused to txaln Hussalni


Q6. Tansen learnt

(A) the voices of birds and
(B) the tricks of birds and animals animals
(C) to imitate perfectly the calls
(D) to respect perfectly the calls of birds of birds and animals and animals


Q7. Who was the greatest musician of our country?

(A) Akbar
(B) Birbal
(C) Tansen


Q8. What was the name of Tansen’s wife?

(A) Zaheera
(B) Zubeda
(C) Hussaini
(D) Rupvati


Q9. Swami Haridas told Tansen’s father

(A) to punish him
(B) that his son was only naughty
(C) that he was a gifted
(D) that he could make him a good singer musician


Q10. Where did Mukandan Misra and his wife live?

(A) Ranchi near Patna
(B) Rehat near Bhopal
(C) Behat near Gwalior


Q11. What was the name of Tansen’s daughter?

(A) Hussaini
(B) Saraswati
(C) Rupvati
(D) Ragini


Q12. Tansen was a –

(A) Simple boy
(B) Naughty child
(C) Cruel boy


Q13. Tansen married.

(A) Rani Mrignainl
(B) Princess Mrlgnainl
(C) Court lady Mrlgnalnl
(D) Court lady Hussalni


Q14. Who insisted Tansen to sing Raga Deepak before Akbar?

(A) Azam Khan
(B) Shokat Ali
(C) Liyakat Ali
(D) Shaukat Mian


Q15. What was the name of Tansen’s father?

(A) Mukandar Mishra
(B) Mukandar Sharma
(C) Swami Haridas


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 English PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(A)
3(A)
4(A)
5(A)
6(C)
7(C)
8(C)
9(D)
10(C)
11(B)
12(B)
13(D)
14(D)
15(A)

Leave a Comment