The Age of Industrialization MCQ Questions for Class 10 Social Science Chapter 5 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Social Science India and the Contemporary World Part- History


Q1. E.T. Pauli produced a music book that had a picture on the cover page announcing the:

(A) ‘Dawn of the year’
(B) ‘Dawn of the Century’
(C) ‘Dawn of the country’
(D) none of the above


Q2. Name the first industrial country in the world:

(A) France
(B) Japan
(C) Britain
(D) Germany


Q3. Identify the incorrect option. Early entrepreneur of India:

(A) Dwarkanath Tagore of Bengal
(B) Seth Hukumchand of Calcutta
(C) Bhai Bhosle of Bombay
(D) Dinshaw Petit and Jamsetjee . Nusserwanjee—Parsis of Bombay.


Q4. Six joint stock companies were set up by

(A) Dinshaw Petti
(B) Dwarkanath Tagore
(C) Jamestjee Nausserwanjee
(D) Seth Hukum Chand


Q5. Who set up the first Indian Jute Mill in Calcutta?

(A) G.D. Birla
(B) Seth Hukumchand
(C) Jamsetjee Nusserwanjee Tata
(D) Dwarkanath Tagore


Q6. Coarser cottons were produced in many countries, but the fine varieties often came from:

(A) China
(B) Japan
(C) Bangladesh
(D) India


Q7. The French, Dutch, Portuguese as well as the local traders competed in the market:

(A) T secure raw clothes
(B) To secure finished clothes
(C) To secure woven clothes
(D) None of the above


Q8. Why did the weavers suffer from a problem of raw cotton?

(A) The cotton crop perished
(B) Raw cotton exports increased
(C) Local markets shrank
(D) Export market collapsed


Q9. The early cotton mills in India produced:

(A) coarse cotton yarn
(B) coarse cotton cloth
(C) cotton fabric
(D) superior cotton cloth.


Q10. Which of the following best defines a Jobber?

(A) Employed by industrialists to get new recruits
(B) Old trusted worker
(C) Person of authority and power
(D) Controlled lives of workers


Q11. Who devised the Spinning Jenny?

(A) James Hargreaves
(B) James Watt
(C) Richard Arkwright
(D) Samuel Luke


Q12. Which of the following innovations helped the weavers in increasing productivity and compete with mill sector?

(A) Spining jenny
(B) Fly shuttle
(C) Cotton Gin
(D) Roller


Q13. Who invented the steam engine-

(A) James Watt
(B) New Camen
(C) Richard Arkwright
(D) None of the above


Q14. Handloom production expanded in the 20th century because :

(A) they used flying shuttle
(B) the weavers produced coarse and fine varieties of cloth
(C) the weavers worked for long hours
(D) All of the above


Q15. Which of the following countries faced labour shortage in the nineteenth century?

(A) America
(B) Britain
(C) France
(D) Germany


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2B
3C
4B
5B
6D
7C
8B
9A
10A
11A
12B
13A
14D
15A

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: History
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science History with Answers : India and the Contemporary World – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Geography
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography with Answers : Contemporary India – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Civics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) with Answers : Democratic Politics – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Economics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Economics with Answers : Understanding Economic Development – II

Leave a Comment