The Ant and the Cricket MCQ Questions Class 8 English Poems Chapter 1 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 English MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. The word ‘fable’ here means

(A) able
(B) poem
(C) epilogue
(D) story with a moral.


Q2. What did the ant say to the cricket?

(A) They never borrow
(B) They never lend
(C) They neither borrow nor lend
(D) None of these


Q3. The word ‘Quoth’ means

(A) wept
(B) laughed
(C) said
(D) asked.


Q4. During which time, the crickets cupboard were empty?

(A) Summer
(B) Monsoon
(C) Spring
(D) Winter


Q5. What did the ant recommend the cricket at the end?

(A) To work hard
(B) Travel everywhere
(C) Sing and dance
(D) None of them


Q6. What did the ant advise him to do all winter?

(A) Sing
(B) Dance
(C) Sleep
(D) Rest


Q7. Which word in the passage means ‘suffering from hunger’.

(A) dripping
(B) trembling
(C) sorrow
(D) starvation


Q8. Why was the young cricket called silly?

(A) He was lazy
(B) He was always sleepy
(C) He did not think for winters
(D) None of these


Q9. Why was he ‘dripping with wet’ ?

(A) It was raining hard.
(B) He had dived in a pond.
(C) He had no shelter.
(D) He had taken a bath.


Q10. Did he wish to repay the ant?

(A) Yes
(B) No
(C) Maybe
(D) Not mentioned in the poem


Q11. What is the strategy of ants?

(A) Fight with other insects
(B) Be friendly with others
(C) They never borrow and never lend
(D) None


Q12. Oh! What will become of me?” Who said this?

(A) Ant
(B) Cricket
(C) Poet
(D) Tree


Q13. The two qualities Of the Cricket described here are

(A) foolish and a singer
(B) wise and a singer
(C) foolish and a writer
(D) intelligent and a speaker.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(C)
3(C)
4(D)
5(C)
6(B)
7(D)
8(C)
9(C)
10(A)
11(C)
12(B)
13(A)


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose

MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems

MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Leave a Comment