The Ball MCQ Questions for Class 10 English Poems Chapter 5 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 English MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 English with Answers First Flight Prose

               Bestmcq.com

Q1. According to the poet, what is the child learning?

(A) to bear loss
(B) to take care of things
(C) to be responsible
(D) to be careful


Q2. Does the poet condole the boy?

(A) can’t say
(B) yes
(C) no
(D) All of them


Q3. Who would not intrude the boy?

(A) The Ball
(B) The Poet
(C) The Gloves
(D) None of the Above


Q4. Name the literary device used in “And no one buys a ball back.”

(A) Metaphor
(B) Simile
(C) Alliteration
(D) Anaphora


Q5. What is the boy playing with?

(A) bat
(B) ball
(C) car
(D) bus


Q6. How does the child react at the loss?

(A) stands rigid
(B) trembles
(C) stares
(D) all of them


Q7. Why are the boy’s eyes desperate?

(A) Because he has lost his ball.
(B) Because he has lost his money.
(C) Because he has lost his gloves
(D) None of the Above


Q8. Name the literary device used in “Merrily bouncing, down the street, and then Merrily over — there it is in the water!”

(A) Metaphor
(B) Simile
(C) Alliteration
(D) Anaphora


Q9. Why is money called external?

(A) We need to earn money through hardworker.
(B) We can replace the lost things with its help.
(C) It is made from artificial way.
(D) None of the Above


Q10. Where was the boy staring down?

(A) the sea
(B) the ocean
(C) the harbour
(D) the lake


Q11. Where does the ball go?

(A) drain
(B) well
(C) house
(D) water


Q12. What does a ball cost?

(A) 5 dimes
(B) 10 dimes
(C) 1 dime
(D) 4 dimes


Q13. What has the boy lost in the water?

(A) his ball
(B) his bat
(C) his wicket
(D) his gloves


Q14. What does ‘in the world of possessions’ means?

(A) Love
(B) Lust
(C) Materialistic things
(D) None of the Above


Q15. Where does the ball go?

(A) drain
(B) well
(C) house
(D) water


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 English PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2C
3B
4C
5B
6D
7A
8D
9B
10C
11D
12C
13A
14C
15D

MCQ Questions for Class 10 English with Answers First Flight Prose


MCQ Questions for Class 10 English with Answers First Flight Poems


MCQ Questions for Class 10 English with Answers Footprints Without Feet

Leave a Comment