The Desert MCQ Questions for Class 7 English Chapter 3 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Bringing up Kari MCQ Questions for Class 7 English Chapter 3 MCQ question with answers PDF free download as per Bringing up Kari MCQ Questions for Class 7 English Chapter 3 new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The desert heat up rapidly during the day because –

(A) There is no plants
(B) There is dryness in the air rather than moisture
(C) It is full of sand
(D) All of the Above


Q2. What is a green island in the middle of a desert with a little water called?

(A) Desert
(B) Oasis
(C) Spring
(D) None of the above


Q3. The desert is a dry place where there is:

(A) a great variation in day and
(B) a great variation in the temperatures night
(C) great rain
(D) a cloud cover


Q4. The cactus stores water in:

(A) the morning
(B) its thick stems
(C) the rains
(D) both (A) and (B)


Q5. Which plants can store water in their thick stems?

(A) Cactus
(B) Rose
(C) Banana
(D) Mulberry


Q6. Mounds which are constructed by strong wind in a desert are called –

(A) Sand bar
(B) Sand bed
(C) Sand dunes
(D) All of the Above


Q7. The major peculiarity of all deserts is –

(A) Dryness
(B) Vegetation
(C) Its same temperature
(D) All of the Above


Q8. Which animal is called ‘The Ship of the Desert’?

(A) Horse
(B) Lion
(C) Camel
(D) Cow


Q9. A camel:

(A) sweats profusely
(B) just sweats
(C) does not sweat
(D) none of the above


Q10. Humidity acts like a:

(A) great cover of air
(B) blanket on earth
(C) protector of the sun
(D) coolant


Q11. What does the moisture in the air act as?

(A) like a blanket
(B) like an umbrella
(C) like a water table
(D) none of the above


Q12. Camels can do without water for days together because –

(A) They sweat very little
(B) They never sweat
(C) They need no water no wise
(D) All of the Above


Q13. Cactus plants store water in their –

(A) Roots
(B) Stems
(C) Leaves
(D) All of the Above


Q14. Heaps of sand are called ……………….

(A) hills
(B) deserts
(C) sand dunes
(D) mountains


Q15. When it rains, the desert becomes:

(A) beautiful sandy area
(B) as lively as a bird in the Arabian sands
(C) as beautiful as any tropical garden
(D) both (A) and (B)


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Bringing up Kari MCQ Questions for Class 7 English Chapter 3 . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(B)
2(B)
3(B)
4(B)
5(A)
6(C)
7(A)
8(C)
9(C)
10(B)
11(A)
12(A)
13(B)
14(C)
15(C)

Leave a Comment