The French Revolution MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 1 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers: History


Q1. Which of the following decisions was taken by the convention

(A) Declared France a Republic
(B) All men and women above 21 years got the right to vote
(C) Declared France a constitutional monarchy
(D) Abolished the monarchy


Q2. The tax that was charged by the church from the peasants :

(A) Tithes
(B) Taille
(C) Indirect tax
(D) Irrigation tax


Q3. Who led the representatives of the Third Estate in Versailles on 20th June?

(A) Mirabeau
(B) Abbe Sieyes
(C) Louis XVI
(D) Both (A) and (B)


Q4. The National Assembly framed a Constitution in 1791 to limit the powers of the

(A) monarch
(B) wealthy man
(C) businessmen
(D) press


Q5. The fortress-prison in France is known as:

(A) Central Jail of France
(B) Revolutionary Jail of France
(C) Central Jail of Revolutionary
(D) Bastille


Q6. According to the new constitution of 1791, the National Assembly was to be

(A) elected indirectly
(B) appointed by the king
(C) a hereditary body
(D) Elected directly


Q7. When did the French Revolution begin?

(A) July 14, 1789
(B) January 10, 1780
(C) August 12, 1782
(D) None of the options


Q8. What did Montesquieu propose?

(A) He purposed the division of separation of power.
(B) He opposed the theory of separation of power.
(C) He argued that legislature, legislative and judiciary should be depended on each other.
(D) He purposed a division of power between judiciary, executive and legislature.


Q9. The word livres stands for:

(A) unit of currency in France
(B) tax levied by the Church
(C) Tax to be paid directly to the state
(D) none of these


Q10. Which group of people did not join the Jacobin club?

(A) Artisans
(B) Shopkeepers
(C) Daily-wage workers
(D) Men with property


Q11. Name the French philosopher who said that the people are real masters of the rule and king rules with their consent.

(A) Voltaire
(B) Rousseau
(C) Locke
(D) Montesquieu


Q12. What did Louis XVI do, seeing the power of his revolting subjects?

(A) He accorded recognition to the National Assembly and Accepted checks on his powers
(B) Ordered his army to crush the revolt
(C) Accepted checks on his powers
(D) He accorded recognition to the National Assembly


Q13. What was the Subsistence Crisis which occurred frequently in France?

(A) An extreme situation endangering the basic means of livelihood
(B) Subsidy in food grains
(C) Large-scale production of food grains
(D) None of the options


Q14. Which of the following were the two leaders of National Assembly of France?

(A) Mirabeau and Voltaire
(B) Mirabeau and Rousseau
(C) Mirabeau and Montesquieu
(D) Mirabeau and Abbesieyes


Q15. Which of the following statements is untrue about the Third Estate

(A) The Third Estate was made of the poor only
(B) Within the Third Estate some were rich and some were poor
(C) Richer members of the Third Estate owned lands
(D) Peasants were obliged to serve in the army, or build roads


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2A
3D
4A
5D
6A
7A
8D
9A
10D
11B
12A
13A
14D
15A

MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers

Lesson 1. The French Revolution Class 9 MCQ
Lesson 2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ
Lesson 3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQ
Lesson 4. Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ
Lesson 5. Pastoralists in the Modern World MCQ
Lesson 6. Peasants and Farmers Class 9 MCQ
Lesson 7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQ
Lesson 8. Clothing A Social History Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers

Lesson 1. India Size and Location Class 9 MCQ
Lesson 2. Physical Features of India Class 9 MCQ
Lesson 3. Drainage Class 9 MCQ
Lesson 4. Climate Class 9 MCQ
Lesson 5. Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ
Lesson 6. Population Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers

Lesson 1. Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQ
Lesson 2. What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQ
Lesson 3. Constitutional Design Class 9 MCQ
Lesson 4. Electoral Politics Class 9 MCQ
Lesson 5. Working of Institutions Class 9 MCQ
Lesson 6. Democratic Rights Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers

Lesson 1. The Story of Village Palampur Class 9 MCQ
Lesson 2. People as Resource Class 9 MCQ
Lesson 3. Poverty as a Challenge Class 9 MCQ
Lesson 4. Food Security in India Class 9 MCQ

Leave a Comment