The Fundamental Unit of Life MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 5 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Science with Answers: Biology


Q1. The kitchen of the cell is:

(A) mitochondria
(B) endoplasmic reticulum
(C) chloroplast
(D) Golgi apparatus


Q2. Who discovered the cell?

(A) Robert Hooke
(B) Leeuwenhoek
(C) Robert Brown
(D) T. Schwann


Q3. In a cell DNA is found in:

(A) Nucleus, mitochondria and plastid
(B) Nucleus, mitochondria and Golgi body
(C) Mitochondria, Golgi body and plastid
(D) Nucleus, Golgi body and plastid


Q4. The proteins and lipids, essential for building the cell membrane, are manufactured by

(A) rough endoplasmic reticulum
(B) Golgi apparatus
(C) plasma membrane
(D) mitochondria


Q5. The cell wall of which one of these is not made up of cellulose?

(A) Bacteria
(B) Hydrilla
(C) Mango tree
(D) Cactus


Q6. Chromosomes are made up of

(A) DNA
(B) Protein
(C) DNA and protein
(D) RNA


Q7. The undefined nuclear region of prokaryotes is also known as

(A) nucleus
(B) nucleolus
(C) nucleic acid
(D) nucleoid


Q8. Which of the following statement marks as a difference between plant cell and animal cell?

(A) Plant cells have cell wall which animal cells do not.
(B) Plant cells do not have vacuole while animal cells do have.
(C) Plant cells have only cell membrane while animal cells have both cell wall as well as cell membrane.
(D) Plant cells have more plastids while animal cells have few plastids.


Q9. Golgi apparatus takes part in synthesis of:

(A) Glycolipids
(B) Glycoproteins
(C) Hormones
(D) All the above


Q10. In The Last Year Board Examination, Rahul Were Asked A Question Where He Had To Choose The Statement Which Was/Were Correct? Will You Be Able To Answer This Question?

(A) The chromatin material is a thin, thread like intertwined mass of chromosome material and composed of the genetic substance DNA and proteins.
(B) DNA store all the information necessary for the cell to functions to grow and to reproduce further cells of the next generation.
(C) Chromosomes are thread like structures usually present in the nucleus that become visible only during cell division.
(D) All the above.


Q11. Which of the following are formed in bone marrow?

(A) RBC
(B) Cartilage cell
(C) Blood platelets
(D) Fibres


Q12. The cell wall of a plant cell is made up of:

(A) glucose
(B) fructose
(C) protein
(D) cellulose


Q13. The proteins and lipids, essential for building the cell membrane, are manufactured by:

(A) Endoplasmic reticulum
(B) Golgi apparatus
(C) Mitochondria
(D) Peroxisomes


Q14. Engulfing of food materials or foreign bodies by cells like Amoeba is called

(A) diffusion
(B) endocytosis
(C) osmosis
(D) plasmolysis


Q15. Which cell organelle plays a crucial role in detoxifring many poisons and drugs in a cell?

(A) Golgi apparatus
(B) Lysosomes
(C) Smooth endoplasmic reticulum
(D) Vacuoles


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2A
3A
4A
5A
6C
7D
8C
9D
10D
11A
12D
13A
14B
15C


MCQ Questions for Class 9 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 9 Science Biology with Answers



MCQ Questions for Class 9 Science Physics with Answers

Leave a Comment