The Making of a Scientist MCQ Questions for Class 10 English Chapter 6 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 English MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 English with Answers Footprints Without Feet


Q1. Which of the following is a part of the life cycle of butterflies?

(A) egg
(B) caterpillar
(C) pupa
(D) all of the above


Q2. Where did he come from?

(A) Reading
(B) Oxford
(C) London
(D) none of the above


Q3. Who did Richard write for an idea of a real science experiment?

(A) his mother
(B) Dr Frederick A. Urquhart
(C) both (A) and (B)
(D) none of the above


Q4. He tried to grow _ in the presence of betties

(A) butterflies
(B) catterpillar
(C) rats
(D) snakes


Q5. Which butterfiles copied monarchs to prevent being eaten by birds?

(A) vice president
(B) viceroy
(C) viceprincipal
(D) vices


Q6. When did he find the cause of a viral disease common among caterpillars?

(A) in the 7th grade
(B) in the 8th grade
(C) in college
(D) none of the above


Q7. Which book did Ebright’s mother give him to?

(A) Travels of Monarch X
(B) Travels of Ebright
(C) Travels of Dr Urquhart
(D) Travels of Viceroy X


Q8. What did he realise was necessary for winning a prize at the fair?

(A) display
(B) experiment
(C) all of the above
(D) none of the above


Q9. Ebright took part in county_____fair.

(A) handicraft
(B) science
(C) cattle
(D) insects


Q10. Who did he write to get an idea for a real science experiment?

(A) his mother
(B) his friend
(C) Dr Frederick A. Urquhart
(D) none of the above


Q11. Name Ebright’s social science teacher.

(A) Mr Weiherer
(B) Dr Urquhart
(C) James R Wong
(D) Taplow


Q12. When did he get a hint of real science?

(A) in the 7th grade
(B) when he entered a county science fair
(C) when he lost
(D) all of the above


Q13. Where did Ebright study?

(A) Oxford
(B) Cambridge
(C) Harvard
(D) Stanford


Q14. Where did he graduate from?

(A) Oxford
(B) Yale
(C) Harvard
(D) none of the above


Q15. Who is the writer of the story “The Making of a Scientist”?

(A) HG Wells
(B) Robert W. Peterson
(C) Ruskin Bond
(D) Guy De Maupassant


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 English PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2A
3B
4B
5B
6B
7A
8B
9B
10C
11A
12D
13C
14C
15B

MCQ Questions for Class 10 English with Answers First Flight Prose


MCQ Questions for Class 10 English with Answers First Flight Poems


MCQ Questions for Class 10 English with Answers Footprints Without Feet

Leave a Comment