The Making of Global World MCQ Questions for Class 10 Social Science Chapter 4 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Social Science India and the Contemporary World Part- History


Q1. Which of the following is not a economic exchange?

(A) Flow of Labour
(B) Flow of Capital
(C) Flow of Knowledge
(D) Flow of Trade


Q2. Common foods like potatoes, groundnuts, maize, tomatoes, chillies, sweet potatoes were introduced in

(A) Europe
(B) China
(C) Africa
(D) Australia


Q3. The concept of an assembly line to produce automobiles is adopted by whom?

(A) Henry Ford
(B) Ramesh Sarwan
(C) T.cuppola
(D) None of these


Q4. What is Hosay?

(A) Christmas celebrations
(B) New Year celebrations
(C) Holi and Diwali celebrations
(D) Muharram procession, in which workers of all races and religions joined.


Q5. The silk routes linked Asia with

(A) Europe
(B) Africa
(C) both (A) & (B)
(D) America


Q6. The IMF and the World Bank commenced financial operations in:

(A) 1927
(B) 1937
(C) 1947
(D) 1957


Q7. The US economy resumed its strong growth in the early:

(A) 1920s
(B) 1930s
(C) 1940s
(D) 1950s


Q8. Who discovered the vast continent, later known as America?

(A) Vasco da Gama
(B) Christopher Columbus
(C) V.S. Naipaul
(D) None of these


Q9. The most important cause of the great depression was :

(A) Loss of employment
(B) Overproduction in industries
(C) Overproduction in agriculture, leading to fall of prices
(D) Closure of banks and industries.


Q10. The First World War was fought mainly in

(A) Asia
(B) Europe
(C) America
(D) Africa.


Q11. In which country did the Great Depression start?

(A) Britain, 1929
(B) France, 1930
(C) USA, 1929
(D) Germany, 1929


Q12. Chutney music was created by the:

(A) Indo-Caribbean people
(B) Indian migrants
(C) People in Mauritius
(D) People in Fiji Islands.


Q13. Which was the Tabled city of gold?

(A) Peru
(B) Mexico
(C) El Doeodo
(D) Spain


Q14. The country that had made huge sacrifices to defeat Nazi Germany was:

(A) USA
(B) Japan
(C) Soviet Union
(D) England


Q15. What was the Bretton wood system?

(A) Post war the military system
(B) Post war political system
(C) Post war international economic system
(D) None of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2A
3A
4D
5C
6C
7A
8B
9B
10B
11C
12A
13C
14C
15C

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: History
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science History with Answers : India and the Contemporary World – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Geography
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography with Answers : Contemporary India – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Civics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) with Answers : Democratic Politics – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Economics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Economics with Answers : Understanding Economic Development – II

Leave a Comment