The Nationalist Movement in Indo-China MCQ Questions for Class 10 Social Science Chapter 2 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Social Science India and the Contemporary World Part- History


Q1. What is napalm?

(A) A chemical bomb
(B) An organic compound
(C) A phosphorous bomb
(D) An atomic bomb


Q2. A peace settlement was signed in Paris:

(A) in January 1972
(B) in January 1973
(C) in January 1974
(D) none of the above


Q3. The first link with Yunan in China was completed in:

(A) 1910
(B) 1911
(C) 1909
(D) 1912


Q4. When did the ‘Go East Movement’ was started?

(A) 1907-08
(B) 1906-09
(C) 1903-05
(D) 1909-11


Q5. What does NLF stand for?

(A) National land force
(B) National legal foundation
(C) National liberation force
(D) National liberation front


Q6. A branch of the Restorations society was established in Tokyo by whom?

(A) By teachers
(B) By Industrialist
(C) By students
(D) None of the above


Q7. What were the provinces of Nghe An and Ha Tinh called in Vietnam?

(A) Electric current
(B) Electric circuit
(C) Electric fuses
(D) None of the above


Q8. In the 1960s, photographs in magazines and journals showed:

(A) martyr as brave soldiers
(B) men as brave soldiers
(C) woman as brave soldiers
(D) none of the above


Q9. The extension of the war created strong relations even within:

(A) France
(B) China
(C) India
(D) US


Q10. Which of the following Vietnamese women organized a large army to resist the Chinese?

(A) Trieu Au
(B) Nguyen Thi xuan
(C) Trung sisters
(D) None of the above


Q11. Which of the following Vietnamese women organized a large army to resist the Chinese?

(A) Trieu Au
(B) Nguyen Thi xuan
(C) Trung sisters
(D) None of the above


Q12. Who was the founder of the Vietnamese communist party?

(A) Fhan chu Trinh
(B) Huynh Phu so
(C) Ho chi Minh
(D) Phan Boi chau


Q13. Who among the following, wrote the ‘History of the Loss of Vietnam’?

(A) Phan Boi Chau
(B) Liang Quichao When was French Indo-China established?
(C) Phan Chu Trinh
(D) Prince Cuong De


Q14. Agent Orange a defoliant plant killer was stored in:

(A) Drums with oranges in them.
(B) Drums marked with orange and red bands.
(C) Drums marked with orange band.
(D) Baskets of oranges.


Q15. The Vietnamese Communist Party was later renamed:

(A) Chinese Communist Party
(B) Indo Communist Party
(C) Indo-Chinese Communist Party
(D) none of the above.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2C
3A
4A
5D
6C
7C
8C
9D
10C
11C
12C
13A
14C
15C

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: History
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science History with Answers : India and the Contemporary World – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Geography
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography with Answers : Contemporary India – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Civics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) with Answers : Democratic Politics – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Economics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Economics with Answers : Understanding Economic Development – II

Leave a Comment