The School Boy MCQ Questions Class 8 English Poems Chapter 5 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot.Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 English MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Name the poet of the poem ‘The School Boy’

(A) P.B Shelley
(B) William Blake
(C) William Wordsworth
(D) John Milton.


Q2. Where does the child spend his anxious hour?

(A) In the classroom
(B) In playground
(C) In the garden
(D) In the market


Q3. He cannot take delight in his books because

(A) he is attracted towards nature
(B) he is dull
(C) he doesn’t like to study
(D) the books are uninteresting.


Q4. When did the boy love to rise?

(A) Winter morning
(B) Summer evening
(C) Summer morning
(D) All of these


Q5. Of their joy in the springing day,’- who is ‘their’ referred here?

(A) Birds
(B) Students
(C) Plants
(D) All of these


Q6. What drives all the joy away?

(A) Caged bird
(B) Nip in the bud
(C) Blown blossoms
(D) School on a summer morning


Q7. Who sings with the child in summer morning?

(A) Thrust
(B) Pigeon
(C) Cuckoo
(D) Skylark


Q8. How is the mood of the child?

(A) Unhappy
(B) Joyous
(C) Happy
(D) Crying


Q9. The summer morning is full of

(A) birds
(B) hunters
(C) music
(D) skylarks


Q10. What did the skylark do with the boy?

(A) Dance
(B) Sing
(C) Entertain
(D) All of these


Q11. Who did the boy compare himself too?

(A) Birds
(B) Adults
(C) Caged birds
(D) None of these


Q12. Who does he compare himself to when he says “How can a child when fears annoy, But droop his tender wing, And forget his youthful spring.”?

(A) Book
(B) Flower
(C) Nip in the bud
(D) Caged bird


Q13. Who is ‘I’ here?

(A) A bird
(B) A tree
(C) A small child
(D) None of these


Q14. Whom does the child compares himself to?

(A) Buds
(B) Evils
(C) Joys
(D) Flowers


Q15. Who sings along with the school boy?

(A) His parents
(B) Huntsman
(C) Skylark
(D) His friends


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(A)
3(A)
4(C)
5(C)
6(D)
7(D)
8(A)
9(C)
10(B)
11(C)
12(D)
13(C)
14(A)
15(C)


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose

MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems

MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Leave a Comment