The Story of Village Palampur MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 1 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers Economics


Q1. Which one among the following is not fixed capital?

(A) Machines
(B) Buildings
(C) Tools
(D) Raw materials


Q2. What is the source of capital for the large farmers?

(A) Banks and own savings
(B) Money lenders and relatives
(C) Banks and money lenders
(D) Poor farmers


Q3. Which product is sold by Mishri Lal traders in Shahapur

(A) Jaggery
(B) Cotton Textile
(C) Machine Tools
(D) Fertilisers


Q4. Palampur resembles a village of the western part of the state of:

(A) Gujarat
(B) Rajasthan
(C) Maharashtra
(D) Uttar Pradesh


Q5. Operation Flood’ is related to :

(A) control flood
(B) produce fish
(C) milk production
(D) grain production


Q6. Finance raised to operate a business is called

(A) labour
(B) enterprise
(C) land
(D) capital


Q7. The minimum wages for a farm labourer set by the government is Rs:

(A) Rs. 50 per day
(B) Rs. 60 per day
(C) Rs. 70 per day
(D) Rs. 80 per day


Q8. Which of the following is grown in the rainy season?

(A) Jowar and bajra
(B) Wheat
(C) Soyabean
(D) Rice


Q9. Which one is a natural resource?

(A) Labour
(B) Raw materials
(C) Mineral
(D) None of the above


Q10. What was the concept of white revolution is associated with?

(A) food crops
(B) milk
(C) cotton
(D) pesticides


Q11. Who is a person who puts together land, labour and capital?

(A) Moneylender
(B) Entrepreneur
(C) Zamindar
(D) Manager


Q12. HYV seeds stands for

(A) Heavy yielding variety seeds
(B) High yielding variety seeds
(C) Half yielding variety seeds
(D) None of the above


Q13. Which of the following transformed the system of irrigation in Palampur?

(A) Tubewells
(B) Persian wheel
(C) Rainwater harvesting
(D) None of these


Q14. During the winter season, farmers in Palampur grow:

(A) rice
(B) jowar
(C) bajra
(D) wheat


Q15. How many families lives in Village Palampur?

(A) 150
(B) 250
(C) 350
(D) 450


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2A
3A
4D
5C
6D
7B
8A
9C
10B
11B
12B
13A
14D
15D

MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers

Lesson 1. The French Revolution Class 9 MCQ
Lesson 2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ
Lesson 3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQ
Lesson 4. Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ
Lesson 5. Pastoralists in the Modern World MCQ
Lesson 6. Peasants and Farmers Class 9 MCQ
Lesson 7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQ
Lesson 8. Clothing A Social History Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers

Lesson 1. India Size and Location Class 9 MCQ
Lesson 2. Physical Features of India Class 9 MCQ
Lesson 3. Drainage Class 9 MCQ
Lesson 4. Climate Class 9 MCQ
Lesson 5. Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ
Lesson 6. Population Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers

Lesson 1. Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQ
Lesson 2. What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQ
Lesson 3. Constitutional Design Class 9 MCQ
Lesson 4. Electoral Politics Class 9 MCQ
Lesson 5. Working of Institutions Class 9 MCQ
Lesson 6. Democratic Rights Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers

Lesson 1. The Story of Village Palampur Class 9 MCQ
Lesson 2. People as Resource Class 9 MCQ
Lesson 3. Poverty as a Challenge Class 9 MCQ
Lesson 4. Food Security in India Class 9 MCQ

Leave a Comment