The Wonder Called Sleep Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 English MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. When human body’s blood pressure go down?

(A) At sleeping
(B) Working
(C) Dancing


Q2. Sleep is called a wonder as

(A) we know its secrets
(B) it is a common experience
(C) It cannot overpower our conscious state
(D) it overpowers us


Q3. What several things happen to our body while we sleep?

(A) muscles relax
(B) blood pressure goes down
(C) heart beat becomes slower
(D) all of these


Q4. While we are sleeping how many things happen?

(A) Several
(B) One
(C) Three


Q5. When we sleep

(A) the muscles work
(B) the heart beat stops
(C) blood pressure stops
(D) the brain rests


Q6. A lullaby is sung

(A) for the little ones to wake up
(B) for the little ones to go to sleep
(C) when the little ones are crying
(D) to make the little ones laugh


Q7. What is sleep?

(A) An unconscious rest
(B) Without any rest
(C) A conscious rest


Q8. What happens when we wake up?

(а) our temperature becomes normal
(B) breathing and heartbeat become normal
(C) blood pressure rises to normal
(D) all of these


Q9. We sleep so that

(A) we lead disciplined lives
(B) the law of nature rules
(C) the body and brain may rest
(D) we gain weight


Q10. When our body recovers from fatigue?

(A) During sleep
(B) During working
(C) During walking


Q11. When does our body recover from fatigue?

(A) after a good sleep
(B) after some work
(C) after a game of hockey
(D) none of these


Q12. When we are sleeping what happen then?

(A) Our muscles relax more
(B) Our heartbeat becomes slower
(C) Our temperature and blood pressure go down
(D) All of these


Q13. During sleep, we take rest that is

(A) unconscious
(B) conscious
(C) needed
(D) not needed


Q14. Why has sleep been called a wonder?

(A) we recover from tiredness
(B) we become free from doing any work
(C) we can rest properly
(D) we recover from illness


Q15. When we become alert and active again?

(A) After a good sleep
(B) After a good walking
(C) After working


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 English PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answer :

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(D)
3(D)
4(A)
5(D)
6(B)
7(D)
8(C)
9(A)
10(A)
11(D)
12(A)
13(A)
14(A)
15(A)

Leave a Comment