Thermodynamics Practice Exams mcq – Set 12

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The same volume of all gases would represent their

(A) Densities
(B) Specific weights
(C) Molecular weights
(D) Gas characteristic constants


Q2. According to Avogadro’s law, for a given pressure and temperature, each molecule of a gas

(A) Occupies same volume
(B) Occupies volume proportional to its specific weight
(C) Occupies volume inversely proportional to its molecular weight
(D) Occupies volume inversely proportional to its specific weight


Q3. Entropy change depends on

(A) Heat transfer
(B) Mass transfer
(C) Change of temperature
(D) Thermodynamic state


Q4. The atomic mass of oxygen is

(A) 14
(B) 16
(C) 18
(D) 121


Q5. The efficiency and work ratio of a simple gas turbine cycle are

(A) Very low
(B) Low
(C) High
(D) Very high


Q6. Which law states that the internal energy of a gas is a function of temperature?

(A) Charles’ law
(B) Joule’s law
(C) Boyle’s law
(D) There is no such law


Q7. Mixture of ice and water form a

(A) Closed system
(B) Open system
(C) Isolated system
(D) Heterogeneous system


Q8. For reversible adiabatic process, change in entropy is

(A) Maximum
(B) Minimum
(C) Zero
(D) Negative


Q9. An adiabatic process is one in which

(A) The temperature of the gas changes
(B) No heat enters or leaves the gas
(C) The change in internal energy is equal to the mechanical work done
(D) All of the above


Q10. Which of the following is correct?

(A) Gauge pressure = Absolute pressure + Atmospheric pressure
(B) Absolute pressure = Gauge pressure + Atmospheric pressure
(C) Absolute pressure = Gauge pressure – Atmospheric pressure
(D) Atmospheric pressure = Absolute pressure + Gauge pressure


Q11. The state of a substance whose evaporation from its liquid state is complete, is known as

(A) Perfect gas
(B) Vapour
(C) Steam
(D) Air


Q12. The entropy of water at 0°C is assumed to be

(A) 0
(B) -1
(C) 1
(D) 2


Q13. Carnot cycle has maximum efficiency for

Reversible engine
(B) Irreversible engine
(C) Petrol engine
(D) Diesel engine


Q14. Which of the following is an irreversible cycle?

(A) Carnot
(B) Stirling
(C) Ericsson
(D) None of the above


Q15. Which of the following cycles has maximum efficiency?

(A) Rankine
(B) Stirling
(C) Carnot
(D) Brayton


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(C)
2(A)
3(A)
4(B)
5(A)
6(B)
7(D)
8(C)
9(D)
10(B)
11(A)
12(A)
13(A)
14(D)
15(C)

Leave a Comment